perjantai 31. elokuuta 2012

Nizza osa 6, nähtävyydet

Vielä yksi kirjoitus heinäkuisesta Nizzan reissusta, tällä kertaa nähtävyyksistä. Tämä jää viimeiseksi, sillä sitten taitaa olla koko reissu kaluttu läpi.

Tämä ei ollut varsinainen nähtävyyksien bongausreissu, mutta muutaman jutun haluan kanssanne jakaa. Ensinnäkin Nizzassa oli hauskaa katutaidetta. Nizzan halki  U:n muodossa kulkevan raitiovaunulinjan varrelle on pystytetty yhdeksän taideteosta.

Turisti tulee todennäköisimmin törmänneeksi tähän ulkoilmamuseoon ensimmäiseksi Massena-aukiolla, jossa on barcelonalaisen taiteilijan Jaume Plensan teos Keskustelu Nizzassa. Teos koostuu seitsemästä 12 metriä korkeasta pylväästä ja niiden päällä istuvista miesfiguureista, joiden led-valoilla aikaansaatu väri vaihtelee pimeällä (vihreää, lilaa, punaista, sinistä jne.). Teos symboloi maapallon seitsemää mannerta ja värien vaihtelu edustaa dialogia, jota eri yhteisöt käyvät kehittäessä yhteiskuntaamme. Metkaa!

Nizzassa käydessä kannattaa kiivetä itäpuolella sijaitsevalle kukkulalle, Colline du Châteaulle. Sieltä on hienot näkymät Nizzan keskustaan sekä satamaan. Kukkulalla on sijainnut aikojen alussa linna, josta on enää jäljellä rauniot ja nykyargeologien kaivaukset. Siellä on myös paljon kasvillisuutta sekä kaunis katolinen hautausmaa. Kukkulan vesiputousta voi ihailla vanhasta kaupungista. Ylös kukkulalle pääsee paitsi kiipeämällä myös (KONEen) hissillä Quai des Etats-Unisin päästä.

Ainoa museo, jossa kävin, oli Lascaris-palatsi. Se on Lascaris-Ventimiglia-perheen 1600-luvulla omistama koti, joka on kunnostettu kiehtovaksi museoksi. Koti sijaitsee kapealla vanhan kaupungin kujalla ja hulppean julkisivun takana odottaa vielä upeampi barokkityylinen portaikko. Museossa on paljon freskoja, patsaita ja flaamilaisia seinävaatteita sekä antiikkisoittimien kokoelma. Museon alakerrassa sijaitsee 1700-luvun apteekki. Kaunista!

Lopuksi vielä kuva Nizzan nykytaiteen museosta ja sen edustalla olevasta taideteoksesta. Tässä museossa en käynyt, mutta tuo "laatikkopää" jäi kyllä mieleen.


Nizza sydämessäni, kohti uusia matkoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!