maanantai 27. tammikuuta 2014

Kaunis Eiffel-torni

Pariisin tunnusmerkki La Tour Eiffel rakennettiin Pariisin maailmannäyttelyä varten vuonna 1889. Se on siis seissyt paikallaan jo noin 124 vuotta!

Torni rakennettiin aikoinaan väliaikaiseksi ja myöhemmin purettavaksi, mutta nykyään se on kiistatta Ranskan suosituin nähtävyys. Nykyisestä suosiostaan huolimatta se jakoi aikoinaan kaupunkilaisten mielipiteitä hyvinkin vahvasti ja kerrotaan, että yksi vastustajista, kirjailija Guy de Maupassant, kävi päivittäin lounaalla tornin ravintolassa vain siitä syystä, että se oli Pariisin ainoa paikka, josta ei näkynyt Eiffel-tornia.

Eiffel-torni tosiaankin näkyy lähes kaikkialle Pariisissa ja olen jokaisella matkallani nähnyt sen joko läheltä tai kaukaa. Aikaisemmin en ole pitänyt sitä mitenkään erityisen hienona tai merkittävänä nähtävyytenä, mutta nyt kun ensimmäistä kertaa kiipesin sen huipulle, yllätyin sen kauneudesta ja vallitsevasta tunnelmasta.


Ensimmäisen kerran kun näin Eiffel-tornin yllätyin sen väristä, joka tällä hetkellä on ruskea. Kirjoitan tällä hetkellä, sillä opin TV-dokumentista, että se on ollut aikojen saatossa myös monen muun värinen. (Jo pelkkä korjausmaalaustyö on loputon urakka, joka on aloitettava alusta kun on päästy loppuun.) Joka tapauksessa olin kuvitellut, että Eiffel-torni olisi ilman muuta musta. Mutta ei se ole.


Rautakehikon yksityiskohdat ovat kauniita, jopa pitsimäisiä. Ensimmäisen tasanteen ulkokuoreen on maalattu isoin kirjaimin sukunimiä, niin isoin, että ne näkyvät maahan asti. Näiden nimien merkitys ei ole paljastunut minulle. Olisivatko he olleet jollain tavalla tekemisissä tornin rakentamisen kanssa? Tornin rakentamisessa henkensä menettäneitä he eivät ainakaan ole, sillä "vain" yksi rakennusmies kuoli rakentamisen aikana. 

Tornin ylimpään kerrokseen arkkitehti Gustave Eiffel rakensi pienen toimiston itselleen ja tyttärelleen. Toimistossa vieraili arvovaltaisia vieraita ja nykyään sitä käytetään esittämään Thomas Edisonin vierailua 10.9.1889. Tällöin fyysikko ja keksijä Edison luovutti Eiffelille kehittelemänsä levysoittimen, jonka hän oli juuri esitellyt maailmannäyttelyssä. (Kuva on otettu ikkunan läpi ja on siksi heikkolaatuinen.)


Maisemat olivat tietysti upeat, mutta eivät mielestäni kuitenkaan pääjuttu tornissa. Torni itsessään oli hieno ja maisemat ensimmäiseltä tasanteelta olivat mahtavia. Tornin huipulta 280 metristä kaikki oli kuitenkin jo niin pientä, että maisemista ei enää erottanut mielenkiintoisia yksityiskohtia. Niissä korkeuksissa itseäni myös heikotti sen verran, että maisemat eivät enää inspiroineet kovin paljoa. :) 

Tässä kaksi kuvaa Trocaderon puistosta ja Palais de Chaillot'sta, ensimmäinen ensimmäiseltä tasanteelta ja jälkimmäinen tornin huipulta. Huomaatte varmasti eron!

Kuva ensimmäiseltä tasanteelta

Kuva huipulta

Tornivierailu oli ihan hintansa väärti, ja hyvästä ajoituksesta johtuen emme joutuneet jonottamaan torniin oikeastaan ollenkaan. Ennen vierailua kannattaakin selvittää sesonkiajat sekä miten välttää pahimmat ruuhkat. Tornissa vierailee vuosittain lähes seitsemän miljoonaa ihmistä!

Maisema Seinelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!