sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kipinkapin Luxiin

Helsingissä on keskiviikkoon asti käynnissä Lux Helsinki -tapahtuma, jonka aikana ympäri ydinkeskustaa on nähtävillä kymmenkunta valotaideteosta, Tulisirkus Walkean 360-performansseja sekä Lux Ratikka eli valaistu raitiovaunu (ei matkustajia). Lisäksi Kaapelitehtaalla on valotaiteen näyttely.

Kävin kiertämässä kymmenen valotaideteosta, jotka sijaitsevat Mannerheimintien varrella sekä Senaatintorilla. Moniin niistä liittyi musiikkia, joka oli poikkeuksetta vähän ahdistavan jumputtavaa ja omituista. Joitakin lapsia varsinkin tuntui pelottavan. Jäin miettimään miksei teoksissa olisi voinut käyttää esimerkiksi klassista musiikkia, joka olisi ollut miellyttävämpää. Ehkä tarkoitus ei ollut miellyttää (ja tietysti makuja on monenlaisia)...

Teokset olivat kekseliäitä, jotkut käsittämättömiä, jotkut hyvinkin kauniita. Omaksi suosikikseni nousi Mika Haarasen Unen ääret, valoinstallaatio, joka heijastettiin Hakasalmen huvilan seinään. Heijastuksessa oli käytetty värejä ja kuvioita mielenkiintoisella ja kauniilla tavalla.

Philippe Morva: Ring[z], Kansallisoopperan amfilla


Philipp Artus: Snailtrail, Kansallismuseolla


CT Light Concept: Urban Flipper, Uusi Ylioppilastalo

 
Tämä urbaani flipperi oli siis yleisön pelattavissa oleva flipperi, joka heijastettiin Uuden Ylioppilastalon seinään. Peliä oli hauska seurata! Flipperin tausta ja väritys vaihtuivat joka pelikerralla.
 
Teosten kiertäminen oli mukava ohjelmallinen sunnuntaikävely, vaikkakin itse odotin valoteoksilta enemmän valoa. Pimeys oli jo puoli kuuden aikaan niin läpitunkematonta, että monien teosten valotehot jäivät turhan vaisuiksi. Viimeisenä näin Senaatintorin valoteoksen, joka oli lähempänä sitä mitä lähdin hakemaan. Siinä tuli tuntu, että valo oikeasti voittaa pimeyden. 

Agatha Ruiz de la Prada & D-Facto: Corazon, Senaatintorilla


Teokset ovat nähtävillä pääsääntöisesti klo 17-22 keskiviikkoon 8.1. asti.

4 kommenttia:

 1. Mäkin kävin tuolla viime vuonna, tänä vuonna en taida ehtiä :/. Pidin viime vuonna kovasti muuten tulitanssishowsta, vai miksi sitä nyt pitäisikään kutsua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä jäi tulishow tänä vuonna väliin, kun aikataulut meni ristiin. Ehkä ensi vuonna!

   Poista
 2. Olen aika samalla linjalla Petra sun kanssa noista valoinstallaatioista. Suurin osa ei hirveästi sytyttänyt. Tykkäsin kovasti kyllä töölönrantaan ripotelluista erikoisista lampuista. Huomasitko muuten, että Hakasalmen huvilassa oli (ja on edelleen) valokuvanäyttely 50-luvun Helsingistä. Se on käymisen arvoinen. Ja ilmainen :)

  Susanna

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!