
Siihen asti minun on tyydyttävä korvikkeisiin.



Artikkelit keräsin kansioon ja kansion koristelin tietysti siilinkuvilla. Artikkeleissa on ollut paljon hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa siilien hoidosta. Kuriositeettinä kerrottakoon, että mm. kansanedustaja Jyrki Kasvin perheellä on lemmikkinään siili.
Ensimmäiset afrikkalaiset kääpiösiilit tuotiin Suomeen vuonna 2001. Ne ovat pienempiä kuin suomalaiset serkkunsa ja niillä on pidempi kuono. Eräässä lehtijutussa Afrikan piikikkäitä ihmeitä kuvailtiin näin:
Se on söpö. Se ei haise. Se pärjää pari päivää yksin kotona. Se syö kuivamuonaa. Se ei kaipaa lajiseuraa. Se ei allergisoi. Kääpiösiili on siis täydellinen lemmikkieläin.Viime vuosituhannella suomalaista tutkimustietoa siileistä oli vielä hämmästyttävän vähän ja tieto oli vähintäänkin hajanaista. Siileistä on tietääkseni suomeksi julkaistu kaksi tietokirjaa, jotka molemmat on siileistä kiinnostuneiden harrastajien laatimia. Ensimmäinen niistä on kustantajalta loppuunmyyty ja kappaleita löytyy lähinnä enää kirjastoista. Jälkimmäinen on Sammakko-kirjakustantamon vuonna 2009 julkaisema Tuula Nyströmin ja Tiina Kinnusen Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito. Ja sitten on tietysti lukuisia siiliaiheisia runo-, kuva- ja lastenkirjoja.


Rakkauteni siileihin alkoi jo lapsuudessani. Kotini ympäristössä liikkui paljon siilejä, sillä se oli vanhaa omakotitaloaluetta ja sopivia pesäpaikkoja siis piisasi lähimetsissä. (Näen vieläkin toisinaan unta, että entiselle kotipihalleni on tullut kymmeniä siilejä!) Lukion jälkeen jaoin yhden kesän työkseni aamun lehteä ja silloin näin siilejä säännöllisesti joka yö. Jäin silloin usein katselemaan niiden menoa. Villisiili pörhistää tietysti piikkinsä, kun kuulee liikettä, mutta kun kärsivällisesti odottaa hetken ihan hiljaa, se jatkaa pian puuhiaan. Siilin tärkein aisti on kuitenkin hajuaisti. Siili haistaa madot maan sisältä kolmen senttimetrin syvyyteen saakka! Lisäksi on tutkittu, että se haistaa murskaantuneen kovakuoriaiset metrin päästä, hiiren viiden metrin päästä ja koiran aina 11 metrin päästä. Melkoinen hajuaisti!

Tälläistä elämää siis siilitalossa. Oikeaa odotellessa!

Minulle on myös jäänyt lapsuudesta ihastus ja kunnioitus siilejä kohtaan. Niille laitettiin vesikippoja kesällä ja haravoitiin lehtiä kasoihin syksyllä. Nyt en ole nähnyt siiliä mooooneen vuoteen, mihinkä ne ovat kadonneet?
VastaaPoistaHauska siilipostaus! En tiennytkään, että olet näin intohimoinen siili-fani.
VastaaPoistaApua, apua, surffasin juuri pitkästä aikaa CuteOverloadiin ja näin tämän: http://cuteoverload.com/2011/08/20/this-just-in-hotties-with-hedges/ Siili kylvyssä!! Söpö otus, mutta saako tuolla tavalla siiliä uittaa?
VastaaPoistaOih, kiitos Petra Pauliina linkistä! Voi kuinka suloista! :)
VastaaPoistaSiilit on kyllä suloisia! Joskus nähdään niitä koiralenkeillä ja Lilliä tietysti kiinnostaa hirveesti siilit, se haluais mennä nuuskimaan, mutta meidän pitää vähän estellä sitä, ettei tule haavoja kuonoon, ja ettei siili turhaan säikähdä :)Mutta kerrankin Lilli vaan tuijotti siiltä monta minuuttia ihan paikallaan, sitä varmaan pelotti.. //Linda
VastaaPoista