maanantai 23. syyskuuta 2013

Tunnelmia

Tänään hoksasin ottaa jo sormikkaat käteen aamulla kotoa lähtiessäni, mutta en tullut ajatelleeksi, että ballerinat eivät ole järin lämpimät kengät jaloille. Olisi jo aika pakata ne yhdeksäksi kuukaudeksi säilöön ja vaihtaa talvisaappaisiin (ainakin hamepäivinä). Loppuviikolle on ymmärtääkseni luvattu vieläkin kylmenevämpää ilmaa.


Syksyn säistä tuli mieleeni kaksi hienoa syksyn ja alkutalven tunnelmia kuvaavaa  katkelmaa yhdestä lempikirjastani, Marya Hornbacherin Elämä kateissa -teoksesta. Näihin katkelmiin on mielestäni saatu vangittua jotain syvää ja olennaista näistä vuodenajoista. Voin melkein tuntea ihollani syksyn kylmän tuulen ja nähdä taivaan värit, kun luen nämä.

"Syksy vitkasteli talven ovensuussa. Aamut mustenivat, päivät lyhenivät, unettomat mustat yöt pitenivät. Ensilumi satoi ja suli. Kävelimme kolmen kilometrin matkan syrjätietä kaupunkiin, ostimme savukkeita, lorvimme pikapesulassa poltellen ja jutellen. Istuimme kahvilassa, jaoimme mentholtupakkamme, joimme kahvia, odotimme talven tuloa. Kävelimme takaisin auringon laskiessa ja viimeisten pergamenttisten lehtien pitäessä puiden hauraissa pitkissä oksissa kiinni rakkaasta elämästä navakassa tuulessa. Avolava-auto toisensa jälkeen ajoi ohi. Kävimme matkan varrella pubissa pelaamassa biljardia."
- Marya Hornbacher: Elämä kateissa -
"Talvi tuli vähitellen pieneen maailmaan, jossa me elimme, huokui seinien pienistä halkeamista. Tuuli nojasi hartiansa rakennuksiin saaden ne valittamaan ja huokailemaan, maa oli valkeana, tiet narskuivat jalkojemme alla. Lumi putosi pehmeinä kuuroina valkeiden tilkkujen ajelehtiessa päittemme yllä. Ryntäsimme villavaatteissamme ja huiveissamme luokasta toiseen, hengitys höyrysi suustamme pieninä valkeina räjähdyksinä. Sisällä hiuksistamme roikkuvien suurten lumihiutaleiden geometriset kuviot sulivat kristallinkirkkaiksi pisaroiksi."
- Marya Hornbacher: Elämä kateissa -
 

2 kommenttia:

  1. Eiii, vieläkin kylmepää vai?? Noouu :D Ja hrr :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmempää kohti tässä mennään... Se on jännää, miten nyt tuntuu, että nämä lämpötilat ovat lähes sietämättömän kylmiä. Parin kuukauden päästä jos sattuu lämmin päivä ja on +5 astetta, se tuntuu todella lämpimältä. Kylmyyteenkin siis tottuu!

      Poista

Kiitos kommentistasi!