sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Berliinin kokemukset osa 2

Edellisessä postauksessa kerroin lähinnä nautinnoista Berliinissä, joten tässä postauksessa keskityn enemmän nähtävyyksiin.

Berliinillä ja Saksalla on mielenkiintoinen ja draaginen lähihistoria, johon tietysti piti perehtyä paikan päälläkin. Kävimme tutustumassa massiiviseen muistomerkkiin, joka on pystytetty murhattujen juutalaisten muistoksi. 19 000 neliömetrin alueelle on pystytetty 2 711 erikokoista betonikuutiota muodostaen yhdessä uskomattoman merkittävän kokonaisuuden. Mielestäni tämä on Berliinin must-nähtävyys.Brandenburgin portti Unter den Lindenillä

Parhaan ostoskadun Tauentzienstrassen varrella oli mielenkiintoinen nykytaideteos nimeltä Berliini. Se symboloi neljään osaan jaettua Berliiniä. Pidin tästä! Hyvin kuvauksellinen ja symboloiva.


Ja sitten tietysti se muuri. Sitä on hyvin vähän jäljellä enää eikä pätkiä ole juurikaan merkitty karttoihin tai opaskirjoihin. (Hotellimme vastaanotostakin saimme aika epämääräisen ohjeistuksen.) Tämä on ilmeisesti paras pätkä ja se löytyy Niederkirchnerstrasselta Topographie des Terrors -näyttelyn yhteydestä.


Berliinissä oli todellinen helle (Hesarin mukaan lämpötila lähenteli neljääkymmentä, kun Obama oli pitämässä puhetta Brandenburgin torilla torstaina) ja jätimme suosiolla Berliinin sadat museot toiseen kertaan. Yhteen museoon kuitenkin halusin ja se oli juutalaismuseo.

Museo oli arkkitehtoonisesti upea kokonaisuus. En yleensä vaikutu nykyarkkitehtuurista, mutta tämä oli todella vaikuttava. Suosittelen käyntiä jo pelkän rakennuksen takia. Opaskirjassakin mainittiin, että talon valmistumisen ja näyttelyn avaamisen välisenä aikana rakennuksessa vieraili kymmeniä tuhansia ihastelemassa ihan vaan sitä rakennusta. Museon nettisivuilla on ilmakuva museosta täällä.

Einstein pakeni vainoa USA:han.

Keltaisia tähtiä, joita juutalaisten täytyi ostaa ja kiinnittää vaatteisiinsa.

Museon näyttelyt olivat mielenkiintoisia ja lähes kaikki oli käännetty myös englanniksi. Museossa saisi vietettyä tunnin jos toisenkin.
 
Seuraavassa postauksessa vielä Berliinin eläintarhasta, joka ansaitsee ihan oman postauksensa.

1 kommentti:

  1. Muistan, kun kuuntelin taidehissan luennolla tarinaa tuosta museosta! Rakennuksen lisäksi varmasti myös näyttely on vaikuttava.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!