Riikka Pulkkisen kirja Vieras tuli tosiaan luettua välipäivinä puoliksi ahmien. Pidän valtavasti hänen kirjoissaan käyttämästään kielestä. Nautin siitä, että tiedän jokaisen mahdollisen kirjoitusvirheen olevan harkittu eikä sellaisia juurikaan luulisi olevan päätynyt hänen teksteihinsä ainakaan vahingossa. On mahtavaa, että silloin kun kielen tuntee ja sitä osaa käyttää oikein, sillä voi myös leikitellä. Pidin paljon Riikan kahdesta edellisestä kirjasta, joista ensimmäinen, Raja, oli erityisen koskettava ja jälkimmäinenkin, Totta, varsin hyvä.
Tämä kolmas romaani kertoo naispapista, joka kohtaa järkyttävän tapahtuman. Sen johdosta hän matkustaa New Yorkiin selvittelemään ajatuksiaan ja pohtimaan menneisyyttään. Kirjassa käsiteltiin monia painavia aiheita kuten uskonkriisiä, anoreksiaa ja lapseen kohdistuvaa rasismia. Kuvaukset lapsen maailmasta, tanssin huumasta ja New Yorkin elämästä olivat mielenkiintoisia ja todentuntuisia. Usein jos kirjassa käsitellään liian montaa isoa kysymystä jää tunne, ettei mitään niistä ehditä käsitellä tarpeeksi syvällisesti ja kunnolla. Tästä kirjasta ei kuitenkaan jäänyt sellaista oloa. Oikein nautittava lukukokemus! Ajankohdalla, joulun rauhallisuudella, saattoi myös olla vaikutusta asiaan.
Joulusta jäi jääkaapin perukoille kuohukermaa, joka piti käyttää pois ennen pilaantumista. Mikäs sen oivallisempi käyttökohde olisi kuin skonssit! Lemon curdia eli sitruunatahnaa sekä rahkavaahtoa jouluaterian jälkkärin jäljiltä löytyi myös valmiiksi jääkaapista. Keksin ottaa skonssit piparkakkumuotilla, joten niistä tuli hauskannäköisiä.
Tällä ohjeella skonsseista tulee aika tiiviitä ja jopa kovia, jos paistoajan kanssa ei ole tarkkana. Olisiko teillä suositella jotain sellaista skonssiohjetta, jonka avulla skonsseista saisi kuohkeita? Unelmissa olisi keksiä Vehmaan kartanon teehuoneen herkullisten skonssien reseptin salaisuus...Skonssit
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1,5 dl kuohukermaa
2 rkl kuohukermaa voitelemiseen
Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikinasta parin sentin paksuinen levy ja ota siitä pyöreitä kiekkoja lasin avulla. Voitele kiekot kermalla. Paista skonssit kauniin värisiksi leivinpaperilla päällystetyllä pellillä noin 10 minuuttia. Tarjoile lämpiminä clotted creamin, sitruunatahnan, voin tai marmeladin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!