perjantai 8. elokuuta 2014

Erikoisia nähtävyyksiä

Saksalainen ystäväni A, jonka kanssa kävin Porvoossa, halusi päästä käymään myös Lahdessa. Täytyy myöntää, että ihmettelin hiukan kohdevalintaa, mutta hellepäivä Lahdessa osoittautui varsin mainioksi.


Teitä varmasti kiinnostaa tietää mitä erityistä vetovoimaa Lahdessa oli ja miksi A halusi käydä siellä. Hän oli lukenut jostain blogista kuvauksen Lahden vesiuruista, musikaalisesta suihkulähteestä, jonka kuvaus oli ollut niin vaikuttava, että hän halusi nähdä sen itse. En ollut kuullutkaan koko Lahden vesiuruista aikaisemmin, mutta kiinnostukseni heräsi ja suuntasimme auton nokan kohti Lahtea.

Sipoon retkellämme kritisoimme Piikkipaatsaman kanssa onnettomia nähtävyyksien nettisivuja. Lahden vesiuruista on sen sijaan olemassa ihan hyvät nettisivut, mutta ainoastaan suomeksi(!). Sinnikkäästi saksalainen A oli kuitenkin saanut selvitettyä suihkulähteen sijainnin ja esitysajat. Lahden matkailijoille suunnatulla nettisivulla oli kyllä mainittu vesiurut top-20 nähtävyyksien joukossa, mutta lisätietolinkki vei Lahti Energian sivuille, joita ei tietysti ole käännetty englanniksi.

Vesiurut on siis Lahti Energian Lahden kaupungille lahjoittama suihkulähde, jonka esitysajat voi tarkistaa tuolta nettisivuilta (jos siis osaa suomea). Nyt viime heinäkuussa esitykset olivat klo 13 ja 18 ja kestivät 15 minuuttia. Sinä aikana kuultiin neljä biisiä (kaiuttimista) ja nähtiin niihin sopivat vesiesitykset. Musiikkina kuultiin esimerkiksi Baddingiä ja Vivaldia. Loka-marraskuuiltoina esityksessä on mukana myös värivaloja.
Oli aika mahtavaa istuskella nurmikolla ja seurata esitystä kuumana päivänä! Harmi etten onnistunut liittämään tähän ottamaani videota nähtäväksenne, mutta YouTubesta löytyy niitäkin. Tässä yksi, jossa tosin on eri biisit kuin meillä.

Esityksen jälkeen ajoimme satamaan ja teimme kävelylenkin läheisessä puistossa. Puisto oli kaunis ja hyvin hoidettu, ihana paikka. Auringon paiste teki maisemista tietysti vielä kauniimpia.
Satamasta löytyi söpö kahvila, jonka terassilla joimme virkistäviä juomia ja söimme pullat. Kahvila Kariranta toimii entisessä viehättävässä rautatieasemarakennuksessa (onkohan rautatie oikeasti kulkenut satamaan vai onko rakennus siirretty sinne jälkeenpäin?). Kauniina iltapäivänä emme todellakaan olleet ainoat ihmiset satamassa, jossa oli muutamia ravintolalaivojakin ja muita istuskelupaikkoja. Siellä oli suorastaan ruuhkaa! Pienen jonottelun jälkeen löysimme kuitenkin parkkipaikan autolle ja vapaan pöydän kahvilan terassilta. Sitten helteen uuvuttamina suuntasimme takaisin Helsinkiin.

Lahti pääsi yllättämään erittäin positiivisesti! Satama-alue ja viereinen puisto olivat kauniita ja idyllisiä paikkoja. Ei ollut ollenkaan turha reissu.

4 kommenttia:

 1. Mukava lukea lahtelaisena, että löysitte täältä Vesijärven rantamaisemat! Vesiurut on iltojen pimetessä valaistu värivaloin, ja ne näyttävät todellakin hienoilta pimeässä illassa. Pieni, hyvinhoidettu puisto, jonka löysitte, on nimeltään Pikku-Vesijärvi. siis puisto P-V ympärillä. Harmi, ettette löytäneet pikkuveskulta tietä taustalla olevaan Kariniemen puistoon - suuri mäki- jossa on rehevän kasvuston ja ikivanhojen puiden lomassa kiemurtelevia polkua, ja taiteilja Olavi Lanun teoksia "istutettuna" luontoon. Kahvila Karinranta on toiminut suurimman osan elämästään Vesijärven asemana, ja kahvila on todellakin oikea rautatie-asema, joka sai uuden elämän kahvilana. Parkkipaikan toisella sivustalla on Sibeliustalo, Lahtelaisten ylpeys ja puurakentamisen taidonnäyte. Lahti on tunnettu puu- ja huonekaluteollisuudesta. Sibeliustalon akustiikka on rankattu maailman kolmen parhaan konserttitalon sarjaan! Tässä vain pieni osa Lahden hyvistä ja mukavista puolista; kiitos kun kirjoitit blogissasi niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa, että löysit blogiini! Olen vakuuttunut, että Suomesta löytyy valtava määrä viehättäviä paikkoja ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä rohkeille löytöretkeilijöille. Kunpa niistä olisi tietoa paremmin tarjolla.

   Vesijärven rantamaisemat puistoineen ovat todella kaunis kokonaisuus! Teillä on todellinen aarre siellä Lahdessa. Hiukan houkuttelisi tulla katsomaan vesiurkuja syysvalaistuksessa. Se on varmasti upea nähtävyys.

   Itse asiassa kiinnitin kyllä huomiota kylttiin, joka ohjasi Kariniemen puistoon, kun teimme kävelylenkin Pikku-Vesijärven puistossa. Oli kuitenkin aika kuuma ja kiipeäminen kukkulalle ei houkuttanut (teehammastakin taisi jo kolottaa). Nyt kun kuvailet sen luontopolkuja vähän harmittaa, että emme poikenneet reitiltämme. Mutta onpahan ainakin hyvä syy tulla Lahteen pian uudestaan!

   Poista
 2. Kyllä vain satamaan oli raiteet. Reilu sata vuotta sitten tuo seutu oli hyvin vilkas kohta reitillä laivalla Jyväskylästä Lahteen ja siitä eteenpäin junalla Helsinkiin tai Pietariin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!