sunnuntai 24. elokuuta 2014

Seikkailu Kruunuvuorenrannassa

Yksi sunnuntai kävimme E:n kanssa Kruunuvuorenrannassa tutkimassa vanhoja hylättyjä huviloita. Niistä on kirjoitettu vähän siellä sun täällä ja tämä oli jo kolmas kesä kun olin "koko ajan" menossa sinne, mutta en silti tullut menneeksi. Eikä siinä muuten mitään, mutta näistä huviloista ei oikein tiedä mikä kaunis kevät ne jyrätään uuden asuinalueen tieltä ja sitten käymisen kanssa on liian myöhäistä. Jos siis olet menossa sinne, tee se pian!

Kruunuvuorenrantaan pääsee kätevimmin menemällä ensin metrolla Herttoniemeen ja sitten ottamalla bussin 88 Kaitalahden pysäkille (päätepysäkille) asti. Kävele pysäkiltä suoraan eteenpäin kohti rakennustyömaata (ainakin tällä hetkellä siellä on sellainen). Tien päässä käänny oikealle metsäpolulle ja kävele tiepuomin ohi. Kävele metsäpolkua kunnes tulet y-risteykseen. Käänny siitä oikealle.

Me käännyimme vasemmalle ja sieltä löytyi pelkästään yksi todella ränsistynyt huvila sekä merenranta - ihan jees, mutta ei retken pääkohde. Vietimme kuitenkin kalliolla hetken ihaillen maisemia. Sieltä näkyi esimerkiksi Tuomiokirkko ja Kulosaaren Casino.


Jos siis käännyt y-risteyksestä vasemmalle, päädyt ennen pitkää idyllisen Kruunuvuorenlammen rantaan, jota mainostettiin Nyt-liitteessä yhtenä Helsingin hiljaisena paikkana. Me kehä III:n ulkopuolelta kotoisin olevat naureskelimme hetken helsinkiläisten käsitykselle hiljaisuudesta. Mereltä nimittäin kantautui moottoriveneiden ääniä emmekä todellakaan olleet ainoat retkeilijät alueella. Mutta se ei haitannut, sillä emme olleet metsässä etsimässä hiljaisuutta.


Ränsistyneitä huviloita löytyy, kun jatkat metsätietä lammen ohi pienen mäen päälle ja siitä eteenpäin. Metsätie tekee pienen lenkin ja palaa sitten takaisin lammen rantaan. Polun varrelta löysimme kolme huvilaa. (Niitä saattoi olla enemmänkin, mutta emme poikenneet polulta etsimään.)

Puutarhurin huvila
Villa Kissinge


Nämä ovat siis 1800- ja 1900-luvun taitteessa rakennettuja hienoja huviloita helsinkiläisten rikkaiden kesäasumista varten. Huvilat hylättiin sittemmin, ilmeisesti siitä syystä, että alue on rakennuskiellossa ja sen tulevaisuus on epäselvä. Jos ymmärsin oikein, alue on jo vuosikymmeniä odottanut asemakaavaa, minkä takia omistaja ei välitä hoitaa aluetta (kaikki puretaan lopulta kuitenkin). Sen seurauksena kerran kauniit huvilat ovat nyt täysin kelvottomassa kunnossa. Alueella on mielenkiintoinen historia, josta voi lukea esimerkiksi täältä

Villa Kissinge
 
Villa Hällebon pihassa
 

Paikka on kuin tehty seikkailuretkeä varten. Mielikuvitus pääsi valloilleen ja oli hauska kuvitella sadan vuoden takaisia kesäasukkaita ylellisissä huviloissaan. Mieleeni tuli jostain oudosta syystä Tove Jansson, erityisesti tästä pienestä rantasaunasta. Se kuuluu Villa Hällebo'hun, joka on edelleen toisinaan käytössä. Nyt ikkunat oli laudoitettu umpeen.
Villa Hällebon rantasaunaMetsäpoluilla ei ollut kovin aavemaista, sillä aina silloin tällöin tuli vastaan muita ihmisiä, yllättävän paljon ja yllättävän usein. Paikka oli ehdottomasti näkemisen arvoinen ja E:kin kiitteli, että vein hänet sinne. Kannattaa siis kiiruhtaa ennen kuin on liian myöhäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!