perjantai 25. marraskuuta 2011

Fiilistelyä Tampereella osa 2

Vietin Tampereella marraskuisen piristysviikonlopun, jonka ensimmäisestä osasta on kerrottu täällä. Lauantaiaamu valkeni hiukan sateisena, mutta lähdimme kuitenkin tarmokkaasti yllättävän runsaan hotelliaamupalan jälkeen kiertelemään kaupunkia. En itse ollut käynyt vuosiin Tampereella, mutta olen kerännyt vinkkejä hyvistä ostospaikoista ja persoonallisista liikkeistä lehdistä ja ystäviltäni. Aamupäivän aikana vierailimme muun muassa näissä liikkeissä, joita voin hyvin suositella teillekin:

Pieni Suklaapuoti
 • Pieni Suklaapuoti: Aleksanterinkatu 28 - Täältä ostin rasiallisen herkullisia konvehteja joulua varten.
 • Design Boulevard: Aleksanterinkatu 30 - Myytävänä muotoilun uutuuksia ja designin klassikoita.
 • Pieni Kilpikonna: Tuomiokirkonkatu 21 - Ystäväni E suositteli tätä ammattimaista teeliikettä. Ostin itselleni maistettavaksi Namring-nimistä teelaatua, joka on todella hyvää.
 • Kantriina: Laukontori 6 - Iso sisustusliike. Jos on aikaa vierailla Tampereella vain yhdessä sisustuskaupassa, käy täällä! Ostin kaunista joululahjapaperia, jossa on valkoiselle pohjalle painettu ranskankielellä Père Nöel -joululaulun sanat.
 • My Country Home: Tuomiokirkonkatu 26 - Ihania tanskalaistyylisiä sisustustavaroita ripauksella vintagea.
 • Pikku Putiikit: Kehräsaari - Kauniita ja kekseliäitä suomalaisia design-tuotteita ja käsitöitä. Erityisesti huomioni kiinnittyi Anni Keskisen Onnia fabricin luoviin tapoihin antaa vanhoille tekstiileille (pitseille yms.) uusi elämä.
Kantriina

Sitten olikin aika istahtaa hetkeksi. Olin tutkinut kahviloita etukäteen Googlen ystävällisellä avustuksella ja päätynyt kahvila Runoon Ojakatu 3:ssa. Se oli hauska pieni kahvila syrjässä pääkatujen vilskeestä. Söin palan erinomaista sitruunamarenkikakkua ja join kupin hyvää teetä. Vessa oli niin tyylikäs, että piti oikein ottaa kuva.


Tampellan kelloportti
Seuraavaksi oli vuorossa päivän kulttuuriannos Vapriikissa. Kuvittelin tietäväni, missä tämä museokeskus sijaitsee, mutta onneksi tulin tarkistaneeksi asian kartasta, sillä olisin epätoivoisesti etsinyt Vapriikkia väärältä puolelta jokea, Finlaysonin tiloista! Vapriikki toimii kuitenkin Tampellan vanhassa tehtaassa ja näyttelyhalli (kuva alla) on peräisin 1910-20-luvuilta. Tiloissa toimii Suomen jääkiekkomuseo, Kenkämuseo, Nukkemuseo ja Tampereen lunnontieteellinen museo. Vierailuhetkellä tiloissa olivat myös seuraavat näyttelyt: Tammerkoski ja kosken kaupunki, Aika leikkiä - lelulaatikon aarteita, Innovaatiot, Tampere 1918 ja Ladyn tyyli.

 

Ladyn ottama muotokuva
Vierailin Vapriikissa erityisesti Kenkämuseon takia, mutta mielenkiintoisimmaksi osoittautui Ladyn tyyli -näyttely. Kyseessä on sukujuuriltaan suomalaisen koko elämänsä Amerikassa eläneen Lady Ostapeckin keräämä mittava kokoelma historiallisia pukuja ja tekstiilejä 1800- ja 1900-luvuilta. Näyttelyssä valotettiin myös Lady Ostapeckin elämää ja esiteltiin hänen 1900-luvun alun paljekameralla ottamia muotokuvia, joissa historia, nykyhetki ja fantasia kietoutuvat yhteen. Näyttely oli vaikuttava ja siihen sisältyi videoitu Lady Ostapeckin haastattelu, joka oli myös mielenkiintoista kuultavaa. Lady nimittäin puhuu täysin ymmärrettävää suomea, vaikkei ole ikinä Suomessa asunut!


Näyttelyihin tutustumisen jälkeen huomasin, että ehtisin vielä vierailla Tallipihalla, joka on historiallinen pihapiiri. Alunperin se oli Finlaysonin puuvillatehtaan patruunan Wilhelm von Nottbeckin asuinpalatsin yhteyteen kuulunut talouspiha. Nykyään siellä sijaitsee pieniä käsityöpuoteja sekä kahvila. Varsinkin joulunaikaan pihapiirissä on vilinää ja vilskettä sekä aitoa joulun tunnelmaa.

Puodit on nimetty hauskasti talojen mukaan. On tallimiehen taloa ja vahdin taloa, jossa tein jo joululahjaostoksia... Tallipihan ihastuttavasta kahvilasta ostin junaan evääksi lohileivän ja kupin haudutettua teetä. Oli muuten hyvää! Sitten Tampereen visiittini olikin jo lopuillaan ja kiiruhdin kassieni kanssa junaan. Tampereelle täytyy kyllä päästä uudestaan ja mieluummin aikaisemmin kuin kuuden vuoden päästä!

Tallipihan kahvila

Kuulisin mielelläni lisää suosituksia Tampereelta. Mitkä ovat lempipaikkojasi siellä?
 

3 kommenttia:

 1. Tässä myös hyvä kahvila Runon lisäksi:
  http://www.kahvilavalo.fi/

  Valossa olen saanut niin hyvää teetä kuin kahviakin. Myös portviiniä on tarjolla näin pimeän ajan iloksi :)

  Kahvila Kauppahallissa: http://www.4vuodenaikaa.fi/
  Ranskalaisia herkkuja :)

  Viinibaari, jossa myös hyvää ruokaa:
  http://www.gastropub.net/piemonte/

  VastaaPoista
 2. Kiitos noista sisustuskauppavinkeistä! Olivat ihan uusia tuttavuuksia minulle.

  VastaaPoista
 3. Hyvä tietää millä puolella on Vapriikki.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!