sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Historian havinaa Kadettikoululla

Minulla oli ilo päästä tutustumaan sisältäpäin yhteen Munkkiniemen tunnetuimmista rakennuksista, Kadettikouluun. Se on kaunis okranvärinen rakennus Laajalahdentien ja Hollantilaisentien kulmassa kivenheiton päässä merestä. En tullut ottaneeksi kuvaa rakennuksesta, sillä vierailuhetkelläni satoi kaatamalla. Ystäväni Google etsi kuitenkin tällaisella haulla useita hyviä kuvia mahtavasta rakennuksesta.

Linnamainen Kadettikoulu on Eliel Saarisen suunnittelema ja se valmistui vuonna 1918. Raitiovaunuliikenne Munkkaan oli avattu 1914, jolloin alue oli vielä maaseutua eikä edes kuulunut Helsinkiin. Näin eräässä esitteessä vanhan mustavalkoisen ilmasta otetun kuvan, jossa Kadettikoulu seisoo ylväänä käytännössä keskellä peltoja. Näky oli aika huvittava!

Kadettikoulu toimi ensimmäiset vuotensa pensionaattina eli hotellina, jossa oli 72 huonetta. Sitä johti rautaisella kädellä rouva Sofia Sjöstedt. Sodan jälkeisinä niukkoina vuosina hotelliin ei kuitenkaan riittänyt tarpeeksi asiakkaita ja se suljettiin vuonna 1922. Rakennus siirtyi valtiolle, joka siirsi sinne kadettikoulun edellisestä paikastaan, nykyisestä eläinmuseosta. Rakennus kävi pian ahtaaksi kadettioppilaille, jotka muuttivatkin 1940 Santahaminaan. Ilmavoimien esikunta muutti rakennukseen ja toimi siellä aina vuoteen 1973. Sen jälkeen taloon muutti Valtion koulutuskeskus (sittemmin HAUS kehittämiskeskus Oy), joka toimii siellä edelleen. Nykyään sieltä löytyy myös Tullihallituksen koulutusyksikkö.

Se riittänee historiasta, sillä syy miksi aloin tätä juttua kirjoittamaan on nykypäivässä. Vierailullani nimittäin kuulin, että Kadettikoulussa toimii arkisin Fazeramican lounasravintola Kadetti, jonne kuka tahansa on tervetullut aamiaiselle tai lounaalle. Olin kuvitellut, että rakennus on täysin yksityisessä käytössä ja olen monta vuotta ihaillut sitä ulkoapäin arvuutellen minkälaisia arkkitehtuurisia salaisuuksia se pitää sisällään. Oli hienoa kuulla, että ulkopuolisetkin pääsevät siis tutustumaan ainakin talon ensimmäiseen kerrokseen, jossa ravintola Kadetti sijaitsee. Jo ravintolasali piti sisällään upeita yksityiskohtia kuten nämä kattomaalaukset, joista nappasin kuvan vaivihkaa.


Talon aulassa on jaossa lehtisiä, joissa on lukuisia upeita vanhoja kuvia rakennuksen sisustuksesta eri aikoina.

Käyntini aikana seuralaiseni lisäsivät suuresti Munkkiniemi-tietouttani. Opin, että nimen Munkkiniemi epäillään liittyvän keskiaikaan, jolloin virolaisten Paadisten luostarin munkkien tiedetään oleilleen tällä alueella (1351-1428). Kuulin, että Munkassa on ollut aikoinaan Golf-Casino, jossa Ester Toivonen kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 1934. Hän oli ensimmäinen suomalainen missi, joka voitti myös Miss Euroopan tittelin. Sain myös tietää, että Munkkaan Kadetintielle putosi talvisodassa vuonna 1939 Neuvostoliiton Tupolev-pommikone. Seudulla hämmennystä aiheutti se, että yksi miehistön jäsenistä oli nainen. Enkä tiennyt aikaisemmin sitäkään, että Tove Jansson asui opiskeluaikoinaan Kalastajatorpalla ja maalasi silloin sinne katto-ornamentteja. Käyntini oli varsinainen kotiseutuoppitunti siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!