keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Brugge ja Gent

Benelux-turneellamme A:n kanssa kävimme Gentissä ja Bruggessa. Ne ovat molemmat vanhoja belgialaisia kaupunkeja, joista Brugge on jostain syystä Suomessa tunnetumpi.

Olen kuullut monen kehuvan Bruggea idylliseksi ja kauniiksi kaupungiksi, jolla on mahtava historia. Siksi odotukseni sitä kohtaan olivat niin suuret, että käytyämme ensin Gentissä, joka sekin oli idyllinen, kaunis ja historiallinen, oli vaikea kuvitella miten Brugge voisi olla niitä vielä enemmän. Ja niinhän siinä kävi, että vaikka Brugge oli myös sitä kaikkea, niin Gent teki minuun suuremman vaikutuksen. Liekö syynä se, että vierailin ensin Gentissä ja vasta sitten Bruggessa?

En tiennyt Gentistä etukäteen yhtään mitään. Olin toki kuullut nimen, mutta minulla ei ollut sen suhteen mitään odotuksia. Oli vähän epävakainen ilma ja välillä taivaalta tiputti vettä, joten emme ehkä nähneet Gentiä kaikessa kauneudessaan. Silti pidin sitä kauniina kaupunkina.


Gent oli 1100-luvulla Euroopan suurimpia kaupunkeja. Se kukoisti tekstiilikaupan ja edullisen sijaintinsa vuoksi (kahden suuren joen yhtymäkohdassa), ja myöhemmin teollisuutensa ja yliopiston vuoksi. Matkaoppaan mukaan yliopisto tuo tänä päivänä nuorten opiskelijoiden muodossa kaupunkiin myös sellaista vireyttä, jota Bruggesta puuttuu. En voi silti väittää, että vireydestä olisi ollut tietoakaan  kummassakaan kaupungissa vierailumme aikana. Mutta nythän onkin kesä ja opiskelijatkin varmasti jo lomalla.


Gentissä kävellessä tuntui siltä, että jokaisen kadun päässä ja aina kulman takana oli jokin mahtirakennus. Suurin osa niistä on peräisin keskiajalta, mikä oli aika hämmentävää. Ylläolevassa kuvassa keskellä on 1200-luvulla rakennettu Sint-Niklaaskerk (Pyhän Nikolauksen kirkko) ja sen takana 1380 valmistunut Belfortin kellotapuli.

Yllä ja alla olevat kuvat sekä postauksen ensimmäinen kuva ovat Gentin vanhasta pääsatamasta, joen rannasta, joka rajoittuu kahteen siltaan ja sisältää kaksi katua Korenlein ja Graslein. Joen ranta on täynnä kiltataloja ja vanhoja makasiineja, upeita rakennuksia. Joella järjestetään veneajeluja turisteille ja rannassa oli muutamia ravintoloita. Aurinkoisena päivänä varmasti hyvin viihtyisä paikka!


Kysyimme neuvoa kahvilan myyjältä: mitä näistä Gentin kymmenistä historiallisista rakennuksista kannattaa nähdä sisältä. Saimme kaksi ehdotusta, vanhan linnan ja jonkin kuuluisan maalauksen kirkossa. Nyt kun olen päässyt opaskirjan ääreen oletan, että kahvilapoika tarkoitti jälkimmäisellä Pyhän Baafsin katedraalia, jossa sijaitsee Belgian suurimpia kulttuuriaarteita: Jan van Eyckin Gentin alttari eli Mystisen karitsan palvonta sekä Rubensin Pyhän Bavon käännytys. Me emme olleet kuulleetkaan mistään kuuluisista maalauksista Gentissä, joten valitsimme vanhan linnan, joka oli niin vaikuttava nähtävyys, että kirjoitan siitä ihan oman postauksensa.

Gent oli ehdottomasti vierailemisen arvoinen kaupunki. Eikä vähiten siksi, siellä oli paljon herkullisia pikkukauppoja, joissa tein hauskoja ostoksia kuten hyvää teetä, kauniita tarroja, hauskat korvakorut ja C-kasetinmallisia post-it-lappuja. Gentin kujilla oli paljon nähtävää!

Söpö turistikrääsämyymälä

Bruggeen saavuimme alkuillasta, jolloin kaupat olivat jo kiinni, joten sieltä en ostanut mitään. Teimme sen sijaan illalla pitkän kävelylenkin, jonka aikana kiersimme lähes kaikki merkittävät kadut ja kulmat Bruggessa. Yöpaikkamme pitäjä oli kovin ystävällinen ja neuvoi meille parhaimman kävelyreitin ja kiinnostavimmat nähtävyydet.


Brugge oli yksi vaikutusvaltaisimpia kaupunkeja keskiajan Euroopassa ja se oli yksi vilkkaimmista hansakaupungeista. Siellä sijaitsi tärkeä satama ja sen kautta kulki muun muassa villaa, turkiksia ja mausteita. Bruggen valta romahti 1400-luvulla, kun Zwinjoen salmi alkoi madaltua ja kaupunki jäi eristyksiin rannikolta. Se teki Bruggesta suositun nähtävyyden, sillä kaupunkia ei ikinä rakennettu uudelleen vaan se on monilta osin edelleen keskiaikaisessa asussaan.


Kanavat ovat yksi Bruggen päänähtävyys ja maisemat olivat kuvan kauniita. Oli jännää ajatella, että monet taloista oli rakennettu satoja vuosia sitten. Esimerkiksi kauppahalli oli rakennettu 1200-luvulla kuten myös kellotorni, jossa säilytettiin kaupungin aarteita aarrekammiossa, joka oli yhdeksän lukon takana. Tämän kaupungin talojen seinillä olisi tarina jos toinenkin kerrottavanaan. Olisi varmasti mielenkiintoista osallistua turistikierrokselle tässä kaupungissa!


Museon sisäänkäynti
Vierailimme Bruggessa keskiaikamuseossa (Historium Bruges), jossa kerrottiin Bruggen ja hansakaupunkien historiaa hyvin elävällä tavalla. Aluksi vierailijat kiersivät reitin, jossa pääsi mukaan elokuvaan keskelle historiallista hansakaupunkia. Reitin aikana kuunneltiin äänet omista kuulokkeista (mm. englanniksi) ja katsottiin otteita elokuvasta autenttisesti sisustetuissa huoneissa. Reitti kesti 15-30 minuuttia ja sen jälkeen pääsi museon puolelle, jossa saattoi jatkaa kuuntelua omista kuulokkeista aina kunkin näyttelyn kohdan luona. Museossa oli paljon interaktiivisia osia. Näyttely oli oikeastaan vain yhden ison huoneen kokoinen, mutta itse en olisikaan jaksanut tutustua enempään.

Tämä on varmasti yksi taidokkaimmin tehdyistä museoista, joissa olen elämäni aikana käynyt. Museon nettisivut ovat myös hienot ja sieltä löytyy paljon lisätietoa museosta. Oli hauska huomata, että lukiossani oli aikoinaan niin hyvä historianopetus, että kokonainen museo ei tarjonnut minulle juurikaan mitään lisätietoa keskiajasta. Oli silti mukava nähdä tämä museo ja sen esitykset.


Olipa mielenkiintoista laittaa kaupungit näin samaan postaukseen, sillä nyt huomaan erot niiden välillä selkeämmin. Brugge kyllä näyttää kauniimmalta, ainakin näissä ottamissani kuvissa, mutta kokemus siellä jäi jotenkin ulkokultaiseksi. Lisäksi kaupunki vilisi turisteja, joten keskiaikaista tunnelmaa oli vaikea aistia. Gentissä tuntui olevan enemmän kokemista ja menemistä, Bruggessa ehkä ihailtavaa ja näkemistä. Tämä arvio siis noin puolen vuorokauden kokemuksella, jonka molemmista paikoista sain. Siitä ei ehkä voi tehdä vielä syväluotaavia johtopäätöksiä. :)

PS. Jos matkustat Gentiin ja/tai Bruggeen, ota mukaan Berlitzin Brysselin matkaopas. Kirjassa on runsaasti tietoa myös Gentistä ja Bruggesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!