torstai 3. huhtikuuta 2014

Synttäribrunssi

Vietin toissa viikolla syntymäpäiviäni kutsumalla muutaman kaverin sunnuntaibrunssille.

En ollut aikoihin suunnitellut menua tai ylipäänsä leiponut mitään, joten jo tarjottavien miettiminen vaati pientä orientoitumista. Lähdin liikkeelle omista brunssille sopivista lempiherkuistani ja lopuksi lisäilin jotain juttuja tasapainottamaan kokonaisuutta.

Juomatarjoilu sisälsi vihreää ja mustaa teetä, kahvia, mangolassia ja rosée-kuohuviiniä. Mangolassi on herkullinen jugurttijuoma, joita saa erityisesti nepalilaisissa ravintoloissa. Sitä on myös helppo tehdä itse.
Mangolassi
(neljä annosta)

2 dl mangososetta (esim. Piltti)
2 dl mangomehua
1 tl kardemummaa
5 dl maustamatonta jugurttia
(maun mukaan säilöttyä mangoa tölkistä)

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi juomaksi. Jos käytät pelkästään mangososetta, tulee lassista aika mietoa. Siksi kannattaa lisätä tehosekoittimeen myös tölkkimangoa. Kaada juoma laseihin, lisää jäämurskaa/jääpaloja sekä ripottele pinnalle ruokosokeria tai kanelia.


Brunssimenu sisälsi tomaatti-mozzarellapiirakkaa, Max's cafesta noudettuja uunituoreita croissantteja, feta-paprika-vesimelonisalaattia, ciabattaa ja jälkiuunileipää, keitettyjä kananmunia sekä savulohitahnalla täytettyjä Linkosuon ruissipsejä.
Tomaatti-mozzarellapiirakka

1 pkt valmis piirakkapohja (pakaste)
2 isoa palloa mozzarellaa
2 isoa tomaattia
tuoretta basilikaa
3 munaa
2 dl maitoa
mustapippuria

Painele sulatettu taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja paperin päälle pussillinen kuivattuja herneitä paiston ajaksi pitämään taikina reunoilla. Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa.

Poista herneet ja leivinpaperi esipaistetun pohjan päältä. Levitä pohjalle viipaloidut tomaatit ja mozzarellaviipaleet. Ripottele päälle mustapippuria ja silputtua basilikaa. Sekoita kananmunat ja maito ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Jälkkäriksi leivoin edellisenä iltana pitkästä aikaa perinteisen amerikkalaisen juustokakun, jonka tarjoilin vadelmien kanssa.

Juustokakku

Pohja:
2,5 dl jauhoja
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
125 g voita tai margariinia
1 keltuainen

Täyte:
6 keltuaista
400 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
500 g maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
4 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
1 tl vanljasokeria
6 valkuaista

Sekoita jauhot, sokeri, sitruunan ja appelsiinin kuori sekä pehmeä voi tai margariini. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. (Taikina on tahmeaa, ja ilmeisesti sen takia alkuperäinen ohje kuuluu näin: "Jäähdytä taikinaa ainakin tunti jääkaapissa. Kauli kovettunut taikina ympyrän muotoiseksi kahden leivinpaperin välissä. Jaa taikina kahteen osaan ja nosta taikinanpalat kaulimen avulla vuoan pohjalle ja reunoille. Jos taikina repeää, painele taikina varovasti sormilla vuokaan ja sen reunoille." Tuo on mielestäni ihan turhan työlästä kun lopputulos on ihan sama molemmilla tavoilla.) Paista kakkupohjaa uunin keskiritilätasolla 225 asteessa noin 10 minuttia kunnes pohja on kauniin ruskea.

Sekoita täytteen aineet valkuaisia lukuun ottamatta. Vaahdota valkuaiset ja sekoita ne täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Ei haittaa, vaikka täytettä tulee pohjan reunoja korkeammalle. Jätä kuitenkin vähän kohoamisvaraa, sillä kakku nousee uunissa ja lässähtää jäähtyessään (älä hätäänny). Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista kakkua uunin alaritilätasolla noin tunti. Jäähdytä kakku hyvin jääkaapissa, mielellään seuraavaan päivään asti. Juustokakun seurana voi tarjoilla marjoja tai hilloa.

Täytettä tulee tuolla reseptillä tosi paljon, joten jos omaat taidon reseptin muokkaamiseen, niin suosittelen kokeilemaan reseptiä tekemällä täytteestä vain puolet tai kaksi kolmasosaa. Itse olen paistellut ylijäävästä täytteestä pikkujuustokakkuja tekemällä voista ja keksimuruista pohjan pieniin annosvuokiin.
Näiden herkkujen jälkeen oli vatsat todellakin täynnä!

4 kommenttia:

  1. Nam nam nam! :P Vaikuttaa herkulliselta. Kotibrunssit ovat ihan parhautta!

    VastaaPoista
  2. Otin juustokakun reseptin talteen. Pakko kokeilla! Ehkä maitorahka tuo siihen vähän keveyttä? Rakastan juustokakkua mutta yleensä ne ovat ihan hirveän rasvaisia.. :) Brunssi on hauska idea synttäriaamulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tyyne ja tervetuloa blogiini! Mielestäni tämä resepti ei ole kokonaisuudessaan niin rasvainen, mutta pohjahan on tietysti aika tuhti. Mutta pohja on aika ohut ja nuo aavistuksen kirpeät vadelmat piristivät makua. Mukavia kokkailuhetkiä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!