perjantai 26. huhtikuuta 2013

Esiintymisestä ja kevään tulosta

Kotivinkissä (nro 7, 10.4.2013) oli juttua esiintymisestä ja ramppikuumeesta. Sen yhteydessä käsiteltiin myös toista tärkeää asiaa, yleisön roolia esityksessä. Siitä Suomessa puhutaan harvemmin. Artikkelin asiantuntijana toiminut psykologi Minna Martin ihmetteleekin (ihan aiheesta), että vaikka Suomen kouluissa eri asteilla harjoitellaan nykyään ahkerasti esiintymistaitoja, ei kenenkään juuri kuule puhuvan yleisötaidoista.
 
Niiden merkitystä ei kuitenkaan voi liioitella, sillä yleisöllä on myös vastuunsa esiintymistilanteissa. Onnistumisen taakka ei saisi jäädä pelkästään esiintyjälle. Hyvä yleisö muun muassa reagoi esitykseen ja ilmaisee olevansa kiinnostunut aiheesta. Suomalaisille positiivistenkin tunteiden näyttäminen on kuitenkin välillä vaikeaa. Tulee helposti ajateltua, että ilmeettömyydellä ja hiljaisuudella olemme kohteliaita ja osoitamme hyväksyvämme esiintyjän ajatukset. Tästähän syntyy tietysti valtavasti väärinkäsityksiä.
 
Sain tästä lehtijutusta tarpeellisen muistutuksen vähintään hymyillä rohkaisevasti kun istun seuraavan kerran kuuntelemassa esitystä. Olen itsekin huomannut kuinka suuri merkitys kollegan hymyllä ja kiinnostuneella katseella on omaan esiintymisvarmuuteeni. Jotenkin sitä vaan unohtaa, että esiintyminen on suurimmalle osalle ihmisistä ihan yhtä vaikeaa ja jännittävää.
 

Kevät on viimein täällä! Vaihdoin tänään ensimmäistä kertaa kevättakin päälle. Olen vielä eiliseen asti kulkenut siis talvisella villakangastakilla. Tänään "sopivasti" onkin vähän viileämpi päivä ja sain aamulla hytistä ratikkapysäkillä... Onneksi säätiedotus lupasi vain toistaan lämpimämpiä päiviä lähitulevaisuudessa.


Yllä oleva kuva on otettu 12.4. Silloin meren jään pinnalla oli jo paljon vettä, mutta jää oli vielä kiinteä. Kymmenen päivää myöhemmin (alla) jää kesti enää pikkulintuja ja kivien ympärillä oli jo isoja jäättömiä alueita. On vain ajan kysymys kun loputkin ohentuneesta jääpeitteestä murtuu.


Maisema on vielä aika karua, mutta iloitsin kivieni (huomaa genetiivi minun kiveni) paljastumisesta lumen alta. Ne ovat muutamia viikkoja minun hypeltävinäni ennen kuin Munkan teini-ikäiset rakastavaiset valtaavat ne.


Vähän kerrallaan maisema vihertyy!

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!