maanantai 16. heinäkuuta 2012

Tuusulan rantatiellä

Oletteko käyneet Tuusulan rantatiellä? Siellä sijaitsi 1800- ja 1900-lukujen vaihteen ympärillä Suomen suomenkielisen taide-elämän keskus. Veijon Meren Tuusulan rantatiestä kertovan kirjan (Otava 1981) mukaan Helsinki oli siihen aikaan niin ruotsinkielinen ja "venäläinen" kaupunki, ettei suomenkielinen sivistyneistö viihtynyt siellä. Tuusula oli kätevästi lähellä Helsinkiä ja sieltä oli hyvät ratayhteydet Helsinkiin (junamatka kesti siihen aikaan tunnin).

Kiersin rantatien kuuluisia kohteita ystäväni K:n kanssa eräänä sunnuntaina tänä kesänä. Päivä oli lämmin ja kesäinen, ja kiertoretkemme oli loistava sunnuntaipäivän piristys. Kuvittelin, että moni muukin kesälomalainen olisi ollut samoissa aatoksissa, mutta rantatien museoissa ei ollutkaan tungosta. Se oli meidän kannaltamme pelkästään mukavaa. Ehdimme vierailla useassa kohteessa:

Aleksis Kiven kuolinmökki
Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet Syvälahden torpassa veljensä Albertin perheen hoivissa. Kivi luovutettiin Albertin hoitoon Lapinlahden mielisairaalasta vuonna 1872. Mökki koostui kahdesta huoneesta ja ullakosta ja siellä asui kuusi henkinen perhe sekä sen vuoden ajan myös Aleksis. Seitsemän veljestä -teos sai ikävä kyllä arvostusta vasta kirjailijan kuoleman jälkeen.



Erkkola
Juho Heikki Erkko oli runoilija ja rakastettu suomenkielinen lyyrikko, joka rakensi Erkkolan kiireellä kihlattuaan varten vuonna 1901. Tyttö kuitenkin purki kihlauksen, kun talo oli valmis. Erkko jäi asumaan taloonsa ja asui siellä kuolemaansa asti. Nykyään talossa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia. Tällä hetkellä tilassa on Marc Chagallin taidenäyttely.


Halosenniemi
Halosenniemi oli monella tapaa vaikuttavin kohde, jossa vierailimme. Taidemaalari Pekka Halonen rakensi sen talkootyönä vuonna 1901 kauniille rantatontille kallion päälle. Jo itse rakennus oli vaikuttava suurine ikkunoineen ja avarine huoneineen. Talo oli kaunis. Halosenniemessä on tänä kesänä taidenäyttely Ihana Italia, jossa esitellään Halosen sekä hänen taiteilijatovereidensa Italia-maalauksia 1900-luvun alusta. Monet suomalaiset taiteilijat tekivät silloin opintomatkoja Italiaan. Näyttelyn teokset olivat mielenkiintoisia ja oli hauska tunnistaa tuttuja paikkoja ja maisemia.





Tilalla on suuri puutarha, jossa jo Halosten aikaan kasvoi paljon hyötykasveja kuten tomaatteja, mansikoita, kukkakaalia, punajuurta ja porkkanoita. Lukuisat marjapensaat ja hedelmäpuut kasvoivat myös tilalla. Maija Halonen hoiti puutarhaa energisesti ja hoiti myös mehiläisiä. Halosenniemi oli varsin omavarainen. Puutarha oli kaunis ja edelleen hyvin hoidettu. Kiertelimme siellä pitkän tovin. 


Ainola
Aino ja Jean Sibeliuksen taiteilijakoti Ainola on Lars Sonckin suunnittelema. Ehdimme käydä siellä vain pikaisesti ennen sulkemisaikaa. Koti on säilytetty siinä asussa, jossa se oli 1950-luvun alussa. Pariskunta on haudattu heidän toivomuksensa mukaisesti puutarhaan aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan, joka oli heille rakas. Ihmettelimme K:n kanssa, miksi taloa ei ollut rakennettu järven rannalle. Veijo Meren kirjasta selvisi jälkeenpäin, että Sibelius pelkäsi kostean rannan tulehduttavan herkän kurkunsa ja tulehduksen vaikuttavan säveltäjän tärkeimpään aistiin, kuuloon. Sibelius oli myös velkaantunut tuohon aikaan, joten voi olla, että varaa rantatonttiin ei ollut.

Ahola
Ahola oli kirjailija Juhani Ahon (syntyjään Johannes Brofeldt) ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin koti vuodesta 1897 lähtien. He olivat ensimmäisiä taiteilijakeskittymän taiteilija-asukkaita ja asuivat vuokrahuvilassa 14 vuotta. Tuusulan vuosina Ahon maine oli korkeimmillaan. Talossa on todennäköisesti heidän jälkeensä asunut kymmeniä muita ihmisiä, joten kohde ei ole kodinomainen museo vaan enemmänkin koottu näyttely pariskunnan elämästä.

Ahola

Jos suunnittelee tutustumista Tuusulan rantatien kohteisiin ja pitää sisustuskaupoista, kannattaa etukäteen tarkistaa Memories - Marin putiikin aukioloajat täältä. Putiikki vaikutti ulkoapäin vierailun arvoiselta, mutta oli kiinni, kun me satuimme paikalle.

Nähtävää Tuusulan rantatiellä riittäisi useammaksi päiväksi. Mekin ehdimme vierailla vain osassa kiinnostavista kohteista. Ensi kerralla sitten uudet kohteet!

2 kommenttia:

  1. Moikka, saako sinun kuvia lainata koululehteen?
    t. Anne-Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne-Maarit!
      Kiitos, että kysyit. Minkälainen lehti on kyseessä? Jos kyse on ilmaisesta omaksi iloksi tehtävästä lehdestä, voit lainata kuvia. Jos lehteä on tarkoitus myydä tai sillä ansaitaan rahaa, en halua kuviani käytettävän.

      Poista

Kiitos kommentistasi!