keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Taide-elämyksiä

Vielä muutaman päivän on Espoon nykytaiteen museossa EMMAssa nähtävillä Sophie Callen loistava englanninkielinen versio näyttelystä Prenez soin de vous - Take care of yourself (2007). Kävin itse katsomassa näyttelyn viime viikolla ja se oli vielä parempi kuin odotin!

Näyttelyn idea esitellään EMMAn sivuilla seuraavasti:
Teoksen teema on sähköpostikirje, jonka Calle sai miesystävältään ”X”. Kirjeessä tämä lopetti heidän suhteensa ja kirje päättyi sanoihin ”Take care of yourself”.  --- Calle lähetti kirjeen 107 eri elämänaloilla työskentelevälle naiselle - taiteilijoille, kirjailijoille, tiedenaisille - ja pyysi heitä auttamaan häntä kirjeen ymmärtämisessä. Teos rakentuu näistä lukemattomin erilaisin tavoin annetuista vastauksista, joissa naiset analysoivat ja tulkitsevat kirjettä ja auttavat Callea ”pitämään huolta itsestään”. Ne ovat sekä koskettavia että humoristisia tulkintoja, jotka yhdessä muodostavat vaikuttavan installaation kirjeinä, sävellyksinä, piirroksina, lauluna, tanssina.
Vaikuttava on hyvä sana kuvaamaan näyttelyä. Oli hauska nähdä, miten eri tavalla 107 naista käsitteli ja analysoi kirjettä. Ammatiltaan oikolukijana toimiva kinnitti huomiota kirjeen toistoon ja muun muassa this- ja that-sanojen käyttöön. Diskurssianalyytikko kirjoitti koko kirjeen uudelleen foneettisesti (take care of yourself kääntyi muotoon teIk ker @v jurself) ja teki diagrammin lauseiden pituuden vaihteluista. Kirjanpitäjä teki taideteoksen, jossa lasketaan yhteen total assets (omaisuus) ja total liabilities (velat). Äitini sanoi tämän teoksen edessä: "Hei, tätä kieltä mä ymmärrän!" talousalalla kun on. :) Täytyy myöntää, että itsekin pidin tätä talousnäkökulmaa varsin oivaltavana.

Rekrytointikonsultti ehdotti erokirjeen kirjoittajalle, miehelle, uraa saneeraajana, mikä huvitti minua kovasti. X todella käytti varsin kliseisiä fraaseja kirjeessään ("Olisin halunnut, että asiat olisivat menneet toisin"). Myös mm. kriminologi, tuomari ja vankilan sosiaalityöntekijä kertoivat omat näkemyksensä kirjeestä. Teokset olivat mielenkiintoisia ja koko näyttely antoisa.

Jos tämän tyyppinen taide kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti pistäytymään EMMAssa. Näyttely on auki vielä 10.6. asti.

Luin muuten maaliskuun Eevasta (2012) tiedonmurusen, jonka mukaan Lontoon University Collegen tutkimus on osoittanut tieteellisesti taiteen olevan hyväksi terveydelle. Esimerkiksi barokkimestari Guido Renin teosten katselu vauhditti veren virtaamista katsojien aivoihin 10 %. Välitön taidekontakti antaa samanlaisen hyvänolon sykäyksen kuin rakastetun näkeminen. Seuraavan kerran kun olet menossa jumppaan, mieti josko sittenkin menisit taidenäyttelyyn!

Taidepläjäyksen jälkeen menimme syömään Teatterin grilliin, jonka käyntikortin takana muuten lukee sitaatti Miss Piggyltä: "Never eat more than you can lift. - Älä koskaan syö enempää kuin pystyt nostamaan." Varsin hyvä neuvo. Me olimme salaattilinjalla, itse otin tonnikalasalaatin mangolla ja äitini söi caesarsalaatin grillatuilla scampeilla. Molemmat annokset olivat herkullisia! Juomaksi valitsin gewürztraminer-rypäleen valkoviiniä - harvinaista herkkua, jota ei joka ravintolasta saa, joten tilaisuudet on aina käytettävä hyväksi.Ravintolan sisustus on veikeän oivaltava ja elegantti. Viihtyisä! Nuo lamput varsinkin ovat hauskoja.

Tänne pitää tulla toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!