tiistai 3. huhtikuuta 2012

Villa Gyllenberg: Koti täynnä taidetta

Koristeellinen portti
Villa Gyllenbergissä Kuusisaaressa on vielä toukokuun loppuun asti Helene Schjerfbeckin taidenäyttely, jonka kävin katsomassa muutaman työkaverin kanssa viime kuussa. En itse ole sen suurempi Schjerfbeck-fani, koska pidän suurinta osaa hänen omakuvistaan lähinnä pelottavina, mutta olin erittäin kiinnostunut näkemään tuon Villa Gyllenbergin.

Tuo viereisen kuvan talo ei ole itse villan päärakennus, joka sijaitsee pidemmällä portista ja näkyy kuvassa oikealla. Täältä löytyy kuva itse villasta sekä mielenkiintoinen virtuaalikierros museossa.

Gyllenbergin taidemuseo on avattu lahjoittajiensa Signe ja Ane Gyllenbergin entiseen kotiin ja se sijaitsee hyvin lähellä Didrichsenin taidemuseota. Museolla on vaikuttava kokoelma mm.suomalaista taidetta yli kahdelta vuosisadalta ja sen Schjerfbeck-kokoelmaa pidetään laajimpana yksityisenä kokoelmana. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Schjerfbeckin syntymästä ja kun Villa Gyllenbergin näyttely päättyy, osa sen omistamista teoksista siirtyy vierailulle 1.6. alkavaan Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyyn.

Villa Gyllenberg oli vaikuttava kartano! Oli tosi mielenkiintoista kiertää näyttelyt ja hämmästellä rakennuksen arkkitehtuuria. Maisemat merelle olivat myös niin kauniita, että totesimme kaikenlaisten ikkunakoristeiden olevan tässä talossa täysin tarpeettomia. Museon todellinen aarre varmaankin on Akseli Gallen-Kallelan Ad Astra, joka olikin aika vangitseva kirkkaine väreineen. Schjerfbeck-näytelystä mieleeni jäi erityisesti tietokoneella ollut esitys taiteilijan omakuvien kehittymisestä. Videoesityksessä omakuvat vaihtuivat/muuttuivat sulavasti uusiksi omakuviksi. Mieleen jäi myös nämä taiteilijan sanat, jotka oli maalattu näyttelyn seinälle:
Miten paljon epätäydellisyyteen sisältyykään. Miksi täydellinen muoto on usein niin tylsä?
Koska Kuusisaari on aivan Munkkiniemen lähellä, kutsuin työkaverit näyttelyn jälkeen luokseni kahville. Tarjosin heille coctail-piirakoita, joihin keksin aika makoisat täytteet:
Pestotahna

0,5 dl vihreää pestoa
200 g raejuustoa
200 g yrttimaustettua tuorejuustoa
rouhittua mustapippuria

Sekoita tahnan aineet hyvin keskenään.

Savulohitahna

150 g kylmäsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
tuoretta tilliä
sitruunapippuria

Sekoita tahnan aineet hyvin keskenään.
Nämä käyvät tietysti muihinkin tarkoituksiin kuin karjalanpiirakan päälle.

Taiteen täyteistä kevättä kaikille!

PS. Jos innostuitte Villa Gyllenbergistä, huomatkaa sen aika rajoittuneet aukioloajat ennen kuin päätätte tehdä ex tempore -retken!

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!