sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Herkullisuuksia

Tänä viikonloppuna on tullut herkuteltua ja nautittua kauden antimista. L & M olivat vierainani viikonlopun ja teimme yhdessä lauantaina ruuaksi raikasta ja herkullista lohisalaattia. Paistettua lohta, rapeaa sekä roomalaista salaattia, verkkomelonia, cashew-pähkinöitä, ituja, avocadoa, tomaattia, kurkkua, paprikaa, korianteria... Nam!

Havahduin kauppareissulla kirsikka-aikaan ja alkoi tehdä mieli kirsikkapiirakkaa. Päätin kokeilla tällaista ranskalaista kirsikkapaistoksen ohjetta, josta tulikin oikein makoisaa.


Clafoutis aux cerises eli Kirsikkapaistos

1,5 rkl voita
2,5 dl maitoa ja 0,5 dl kermaa tai 3 dl kookosmaitoa
1,5 dl vehnäjauhoja tai 0,5 dl jauhettua mantelia ja 1 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 litra tuoreita kirsikoita tai 2 prk Andros-kirsikoita liemessä
tomusokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele pyöreä halkaisijaltaan n. 25 cm korkeareunainen piirakkavuoka tai annosvuokia. Sekoita maito ja kerma (tai kookosmaito), vehnäjauhot, kananmunat ja sokerit kulhossa. Vaahdota sähkövatkaimella kunnes seos vaahtoaa hyvin, n. 5 min. ajan. Kaada vuokaan niin paljon taikinaa, että pohja peittyy. Laita pariksi minuutiksi uuniin hyytymään. Poista kirsikoista siemenet. Nosta vuoka uunista ulos ja peitä pohja kirsikoilla. Kaada loput taikinaseoksesta kirsikoiden päälle. Nosta vuoka uuniin ja paista kunnes vanukas on kunnolla kohonnut, saanut hyvän värin ja hyytynyt, 15-30 minuuttia vuoan koosta riippuen. Siivilöi tomusokeria haalean paistoksen päälle ja tarjoile.

Marjakaudesta mieleeni muistui, että Heidi Livet salt -blogista oli luonani käymässä muutama viikko sitten ja sain häneltä lahjaksi Marimekon valloittavan mansikka-kangaskassin. Kuva on vähän huono, mutta mansikat ja taivas ovat kankaassa niin syvän punaisia ja sinisiä, että ihan alkaa hymyilyttämään. Tämä on yhtä kuin kesä.

Tämä ihanuus oli Heidin jälkeensä jättämässä niin suloisessa paketissa, että se piti oikein kuvata. Ja kortin teksti, joka on rauman murteella kirjoitettu, sopi oikein hyvin silloisen lomalaisen ajatuksiin.


Tänään oli viimeinen kesälomapäivä ja huomenna alkaa jälleen työt. Hiukan haikeaa on, kun tekemisen ja menemisen vapaus kapenee, mutta toisaalta on ihan mukavaa, kun elämään tulee taas hiukan säännöllisyyttä ja "rotia". :) Viimeisen lomapäivän ratoksi aloitin tämän syksyn hilloamisen tekemällä pienet satsit punaviinimarja-mansikkahilloa sekä kirsikka-mansikkahilloa.

1 kommentti:

  1. Oi miten hyvän näköinen salaatti NAM! Lokit on pop!:) Sä oot ahkera kun oot jo saanut hillottuakin. Mä pelkään miten meidän punaisten marjojen käy kun ovat jo aika hyviä...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!