tiistai 30. joulukuuta 2014

Vielä pari sanaa joulusta

Joulusta piti vielä kertomani omista joulutarjoiluistani. Tulin nimittäin väittäneeksi Piikkipaatsamalle ennen joulua, että lempijoulujälkiruokani glögiluumujen resepti löytyy blogistani, mutta se mitään täältä löydy. Selasin omia postauksiani, googlasin ja selasin tunnisteita läpi eikä sitä löytynyt millään. Voi se olla jossain täällä uumenissa, mutta aika hyvään jemmaan säilötty. Mutta tässä se nyt on, vinkiksi ensi joulua varten.

Glögiluumut ja rahkavaahto

1 pussi kuivattuja kivettömiä luumuja
6 dl punaista glögiä
2 rkl perunajauhoja
1 prk (250 g) maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
kanelia

Laita luumut ja glögi kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Lisää lopussa pieneen vesimäärään sekoitettu perunajauho samalla sekoittaen kiisseliä. Kun kiisseli kiehahtaa, nosta kattila levyltä. Ripota pinnalle sokeria ja jäähdytä kylmäksi esim. nostamalla kattila kylmävesialtaaseen. Sekoita rahkan joukkoon sokeri ja sitruunamehu sekä vaahdotettu kerma. Kerrostele ainekset annosmaljoihin ja ripota päälle kanelia.
Tällä ohjeella tulee aika jäykkä kiisseli, joten jos tykkää juoksevammasta, kannattaa lisätä enemmän glögiä. Nam!

Sain jouluaattona vieraita, joille tarjoilin pientä suolaista, kun vielä ei ollut kinkun ja laatikoiden aika. Olin valinnut lautaselle muutamia juustoja. K-kaupasta löysin Helsingin meijeriliikkeen kermaista Klippan-valkohomejuustoa (alla olevassa kuvassa pyöreä juusto) ja Stockalta juustotiskiltä valkohome-karpalo-Stiltonia (kuvassa kolmion mallinen juusto).

Joulu meinasi jättää tänä vuonna tulematta, kun kohtasin Stockan juustohyllyllä pelkän hintalapun Neufchâtel-juuston kohdalla (kuvassa sydämen mallinen juusto). Jonotin liioittelematta noin 30 vuoronumeroa juustotiskille kysyäkseni onko se ihan oikeasti loppu. Onneksi pelastava enkeli löysi jostain varaston kätköistä vielä pari pakettia! Neufchâtel on normandialainen puolikova lehmänmaitojuusto, johon ihastuin ollessani Ranskassa kielikurssilla vuosia sitten.

Näiden suussa sulavien juustojen kanssa tarjoilin keksejä ja palttoonnappeja sekä "suun puhdistamiseen" tuoreita viikunoita ja päärynää. Jälkkäriksi taiteilin pienellä piparkakkumuotilla leipäjuustosta tähtiä, jotka kruunasin kivettömällä lakkahillolla.


Joulun jälkeisinä päivinä nautin rauhallisesta olosta. Tein joka päivä aamupalan jälkeen kävelylenkin meren rantaan. Auringon paiste tähän vuodenaikaan oli jotenkin maagista. En muista toista vastaavaa joulua!


2 kommenttia:

  1. Kiitokset reseptistä :). Säilönkin sen nyt talteen, jos vaikka seuraavana jouluna tulisi kokeiltua.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!