tiistai 5. elokuuta 2014

Kuuma päivä Porvoossa

Vietin kesällä hauskan hellepäivän Porvoossa, kun esittelimme S:n kanssa kaupunkia saksalaiselle ystävällemme A:lle. A on käynyt Suomessa jo monta kertaa, mutta tämä oli hänen ensimmäinen kertansa Porvoossa.


Porvoo näytti kuvauksellisimmat puolensa. Kiertelimme tietysti vanhassa kaupungissa ja vähän myös uuden kaupungin puolella. Joenvarrelle rakennettu (ei-keskustan puolella) oleva Näsin uusi mutta vanhaa tyyliä mukaileva asuinalue oli viehättävää seutua.

Ostin muutamia matkamuistoja pienistä putiikeista. Vågan tähtikaulakoru tarttui mukaan huimasta alennusmyynnistä. Keittiörättejä on tullut tavaksi ostaa vähän sieltä sun täältä reissuista muistoksi arkea piristämään. Mustan magian salmiakkiteetä ostin ihanasta Skafferista, jolla onkin pitkät juuret. Liikkeen omistajien isoäidin äiti perusti siirtomaatavaraliikkeen Helsinkiin jo vuonna 1914!


Porvooseen on avattu kehuttu lounasbistro Zum Beispiel. Minusta oli hauska viedä saksalainen ystävä sinne, sillä paikan nimi on saksaa ja tarkoittaa 'esimerkiksi'. Ravintolasali oli rennon tyylikäs ja lounaslistalta löytyi useampi hyvä vaihtoehto.

Ja se ruoka... Söin Black Angusta sinihomejuustokastikkeella ja iso annos vei kielen mennessään. Maut olivat herkullisia, mutta silti simppeleitä ja tuoreita. Tätä on hyvä ruoka! Jos asuisin Porvoossa kävisin siellä joka päivä lounaalla. Paikka on joka ainoan kehun arvoinen! Harmi vaan, että sieltä ei saa illallista. Toivottavasti jonain päivänä. Ravintolan sijaintikin aivan vanhan ja uuden kaupungin rajalla Rihkamakatu 2:ssa on kätevä.


Ostin Zum Beispielistä mukaan vielä muutaman croissantin ja kauniin sitruunamarenkileivoksen.


Iltapäivällä vierailin Porvoon museossa vanhalla raatihuoneella sekä tutustuin Holmin talon näyttelyyn. Näihin kahteen museoon pääsee samalla lipulla (6 €) ja ne sijaitsevat lähekkäin vanhassa kaupungissa.

Holmin talo on rakennettu vuonna 1762 ja siellä asui varakas porvari Johan Holm perheensä kanssa. Sittemmin talo on entisöity museoksi, jossa pääsee aikahypylle parinsadan vuoden taakse. Niin ikään vuonna 1762 aloitettiin rakentamaan raatihuonetta Holmin talon viereen. Se on upea vanha rakennus, jossa on aikoinaan toiminut kaupungin hallinto, maistraatti ja raati sekä järjestyslaitos. Raatihuoneella oli myös merkittävä osa Suomen historiassa, kun aatelisto ja porvaristo kokoontuivat siellä Porvoon valtiopäiville vuonna 1809.

Benelux-matkallani muistelin Napoleonin ajan vaiheita ja tuli kerrattua myös tämä osa Suomen historiaa. Siihen nähden olin hiukan pettynyt molempien museoiden sisältöön. Tai sisällössä ei todennäköisesti ole mitään moittimista, vaan siinä mitä näytteilleasetetuista taideteoksista ja esineistä oli kerrottu. Museossa oli kyllä lehtisiä, joissa oli lueteltu tietoja esineistä ja maalauksista (esim. valmistusmateriaali, ajankohta), mutta sellaiset tiedot olivat aika yhdentekeviä kaltaiselleni turistille ja tuntuivat kovin vanhanaikaisilta tavoilta välittää tietoa museossa. Tämä päti erityisesti Holmin taloon. Luulen, että osallistumalla opaskierrokselle museoista saisi paljon enemmän irti ja niissä olisi kiinnostavaa tarinallisuutta enemmän. Holmin talon nettisivuilla mainitaan myös jokin "multimedia Holmin talo", mutta sellaista en vierailullani nähnyt. Millainen perhe talossa asui? Mistä heidän arkensa koostui?

Valtiopäiville oli raatihuoneella omistettu yksi sali. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla minkälaista elämä oli muualla Suomessa tuohon aikaan ja siten saada laajempaa käsitystä valtiopäivien merkityksestä. En muistanutkaan, että valtiopäivissä oli kyse oikeastaan valtiokuukausista, sillä niitä pidettiin maaliskuulta aina heinäkuulle asti. Missä osallistujat asuivat sen aikaa? Miten heidän työnsä ja perheensä pärjäsivät sen ajan? Valtiopäiväsalissa oli käytettävissä tietokoneohjelma, jonka avulla pääsi lueskelemaan vähän lisätietoja valtiopäivistä erään naisen näkökulmasta. Museon anti ilman opasta jäi silti ohueksi.

Molemmista museoista jäi valitettavasti käteen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Uskon, että se johtuu osaksi jatkuvasta kulttuurimäärärahojen vähentämisestä, mikä alkaa näkyä näyttelyiden laadussa. Muutoksia ja kohennuksia kun ei tapahdu ilmaiseksi. Plussaa sen sijaan annan siitä, että molemmat museot olivat lauantaisin auki neljään asti. Myös henkilökunta oli ystävällistä kuten museoissa suurin piirtein aina.

Porvoossa käydessäni käyn aina myös tee- ja kahvihuone Helmessä. Se on hurmaava vanha kahvila, joka on entisöity 1700-luvun taloon, jossa pöydät notkuvat erilaisista herkuista. Valitsin tällä kertaa raparperimarenkipiirakkaa ja haudutettua teetä.


Oli kiva päivä Porvoossa! Tulin taas tietoiseksi siitä, että sinne pääsee Helsingistä bussilla helposti ja edullisesti. Pitäisi käydä useammin!

6 kommenttia:

  1. Kiitos Porvoo-kuvauksesta ja kohdevinkeistä! Moni museo tosiaan hyötyisi ehdottamastasi historian elävöittämisestä esimerkiksi aikalaisten kuvauksilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoo on kyllä mukava paikka! Joskus museoissa tulee mieleen, että suhtaudutaankohan Suomessa liian jyrkästi siihen, että museoissa pitäisi kaiken olla faktaa ja todistetusti totta. Mielestäni ammattilaisten tekemistä arvailuista ei olisi haittaa, jos ne elävöittävät näyttelyä. Esimerkiksi Bruggen Historium-museossa, josta kirjoitin jokin aika sitten, alkuosa näyttelystä perustui kuvitteellisen Jacobin elämään keskiajalla. Museossa käynti siellä oli todellinen elämys ja muistan sen lopun elämääni.

      Poista
  2. Kiitokset Zum Beispiel -vinkistä. Taidanpa suunnitella jonkin reissun tuon ravintolan ympärille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Kannattaa tsekata aukioloajat nettisivuilta, sillä se ei tosiaan ole iltaisin auki. Mutta se on loistava lounaspaikka!

      Poista
  3. Kiva postaus! Me oltiin viime viikolla Porvoossa ja napattiin allemme vuokrajopot ja kierrettiin mm. hautausmaa fillarin selässä. Hautausmaa oli niin suuri, että sen näki tosi kivasti pyörän selästä. Porvoo on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea! Teillä oli varmasti hauska päivä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!