lauantai 11. tammikuuta 2014

Herkkuja

Viime viikot ovat olleet (tarkoituksella) tapahtumuksellisesti aika hiljaisia, joten täällä blogin puolellakin keskityn edelleen lähinnä reseptien jakamiseen ja menneiden muistelemiseen. (Luulen, että täytyy ensi vuonna ottaa viimein opiksi ja rauhoittaa joulu-tammikuu eräänlaiseen eristäytymiseen, sillä energia tuntuu selvästi olevan vähissä tähän vuodenaikaan.)

Tämäkin viikonloppu kuluu kotona. Äsken täytin masuni itseleivotuilla skonsseilla, jotka paistoin, kun tulin pitkältä kävelylenkiltä. Lumisade alkoi kun olin ulkona, salakavalasti ensin muutamilla hiutaleilla enkä kiinnittänyt niihin edes huomiota ennen kuin maa oli valkoinen. Oli muutenkin jännä olla kävelyllä valoisaan aikaan.

Skonsseihin innostuin eilen Mumussa, Munkan kyläkaupassa, josta bongasin oheisen valmiin skonssiainepaketin. Alun perin menin Puistotien päähän ostamaan mantelicroisantteja La Cantinesta, mutta se olikin kiinni. Skonssipaketin nähtyäni muistin, että jääkaapissani on aika vanhaa lemoncurdia eli sitruunatahnaa, joka voisi olla ihan hyvä käyttää lähiaikoina. Nämä oli tosi helppo valmistaa, lisättiin vain desilitra vettä. Ulkonäöltään niistä tuli oikeastaan juuri tuollaisia kuin paketin kyljessä olevassa kuvassa, harvinaista kyllä. Ehkei ihan noin kuohkeita ja isoja.

Pidän kermahilloa vähän liian keveänä avecina skonsseille, joten keksin kokeilla miten maitorahka-kermavaahto sopisi niiden kanssa. Otin reseptin lempijoulujälkkäristäni glögiluumukiisselistä ja totesin sen oikein toimivaksi kunhan vähentää sokerin määrää.
Rahkakermavaahto

1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl kermaa
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl sokeria (skonssien kanssa käytettynä 0,3 dl riittää)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita muut aineet joukkoon.


Joulun aikaan liittyi tietysti kaikenlaisia syöminkejä ja leipomisia, mikä oli tosi mukavaa. Hyvät uudet reseptit on talletettu vihkoihin ja kansioihin. Yksi sellainen oli Eeva Kolun glögijuustokakku, jonka tein lukupiirin pikkujouluihin. Resepti löytyy täältä. Tein siihen sellainen tuunauksen, että laitoin täytteen sekaan hippusellisen kardemummaa, joka antoi kivan lisämaun usein niin tylsään juustotäytteeseen. Kakku oli tosi herkullinen, mutta arvoitukseksi jäi miksei glögipinnasta tullut kirkasta kuten Eevalla. Kun sekoitin liivatteen glögin joukkoon, se jostain tuntemattomasta syystä sameni vähän eikä pysynyt kirkaan kuulaan punaisena. (Ei se kuitenkaan noin paljoa samentunut kuin miltä kuvassa näyttää. Mulla on edelleen aika huono kamera tällaisiin kuviin.) Siitä huolimatta tätä kakkua tulen varmasti tekemään ensi joulunakin.


E toi pikkujouluihin törkeän hyviä piparminttukaramelleja, joiden ohje löytyi Dr. Oetkeriltä (ja oheisesta linkistä). Näistä suuri osa upposi lukupiiriläisten nopeisiin suihin jo ennen kuin saimme glögit mukeihin ja lautaset eteemme. Tämäkin resepti on tarkoin talletettu arkistoihini.


Vanhoista hyväksi havaituista resepteistä tänä jouluna pääsi käyttöön lohisuupalat, joita naposteltiin monen muun herkun ohella kun sisko ja äiti tulivat puolisoineen kyläilemään. Niiden resepti löytyy blogistani täältä.



Oma must-jouluruokani on kylmäsavulohi-tuorejuustorullat, jotka eivät itse asiassa ole mitenkään jouluun sidonnaisia, joten niiden reseptin voi hyvin jakaa näin joulun jälkeenkin. Ne maistuvat erityisen hyvin tumman leivän kuten saaristolaisleivän kanssa. Tai menevät ne ihan sellaisenaankin.
 
Kylmäsavulohi-tuorejuustorullat

150 g viipaloitua kylmäsavulohta
100 g ruohosipulituorejuustoa

Levitä kylmäsavulohiviipaleet leivinpaperin päälle yhtenäiseksi levyksi. Levitä tuorejuusto levyn päälle ja rullaa levy tiiviiksi pötköksi. Laita rulla pakastimeen ja kun se on kohmettunut (tunti pari), viipaloi se esimerkiksi pienten saaristolaisleivän viipaleiden päälle.

3 kommenttia:

  1. Meillä kotikotona tehtiin (ja tehdään vieläkin) aina kans noita kylmäsavulohirullia. Äiti vaan laittaa niihin mustapippurituorejuustoa. Ovat aika herkullisia silläkin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!