tiistai 29. lokakuuta 2013

Espoon brändiä etsimässä

Kävin katsomassa Espoon kaupunginteatterin näytelmän Esitystalous 2 - tehtävä Espoossa. Täytyy sanoa, että nyt harmittaa entistä enemmän, että missasin Esitystalous 1:n, joka oli huikea menestys vuonna 2010.

Tässä jatko-osassa näytelmäkirjailija imaistaan osaksi Espoon brändiryhmää ja hän ajautuu pohtimaan persoonallisen tiiminsä kanssa kysymyksiä kuten mikä on Espoo, mistä se on tulossa ja minne menossa sekä onko Espoota oikeasti edes olemassa. Runsaassa kolmessa tunnissa käytiin läpi ihan relevantteja kysymyksiä espoolaisten identiteetistä ja sen ameebamaisuudesta. Itsenikin on ulko-espoolaisena välillä vaikea ymmärtää espoolaisuutta ja Espoota. En voi sanoa, että tämänkään jälkeen sitä sen paremmin ymmärtäisin, mutta nyt se näyttäytyy minulle ainakin hiukan sympaattisempana. Näytelmä soveltui siis hyvin myös ei-espoolaisille eikä se sisältänyt siinä määrin sisäpiirin vitsejä, että ne olisivat jääneet häiritsemään. Blues-vitsit olivat oikein viihdyttäviä. :)

Oman huvittavuutensa näytelmään toi yritteliään kansalaisen ja hallintorakenteiden karu kohtaaminen, jossa kunnon hallintojargon lenteli. Arvostan sitä, että tämä osuus näytelmästä oli myös toteutettu huolella ja hallintokieli oli aidonoloista.  Kauppatieteilijä olisi helposti tunnistanut epäaidon jargonin, joka olisi vienyt koko näytelmältä pohjan. Nautin erityisesti viittauksista julkiseen hankintalakiin, jonka kanssa itsekin silloin tällöin painin.

Kaiken kaikkiaan näytelmän dialogi oli harvinaisen hauskaa ja nokkelaa ("Espoo on kuin tyhjä word-dokumentti"). Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Juha Jokela. Erityisesti pidin siitä, että näytelmän pääosassa ei ollut julkkisnäyttelijää (joita kyllä vilisi muissa osissa). Pääosan esittäjäksi, näytelmäkirjailijaksi, oli valittu Ylermi Rajamaa. Muissa osissa näyttelivät Martti Suosalo, Ria Kataja, Tommi Korpela, Raimo Grönberg, Tommi Taurula ja Henna Hakkarainen. Kaikki hoitivat osansa loistavasti.
- Voisko se olla meidän motto?
- Mikä?
- "Espoo - asiat riitelee ja ihmiset rakastelee".
- Kyllä sä, Keijo, varmaan itsekin ymmärrät, että se ei voi olla meidän motto.
Tykkäsin kovasti näytelmän yksinkertaisesta liikkuvasta lavastuksesta, joka teki näytelmän eläväksi. Käytännössä lavastus koostui vain muutamista toimistokalusteista, heijasteista sekä muutamasta korokelavasta, mutta niitä käytettiin oivaltavasti.

Koko näytelmä oli erittäin onnistunut kokonaisuus. Menkää ihmeessä katsomaan, jos kiinnostuitte! Kevään näytökset ovat jo myynnissä.

Lopuksi vielä uusi resepti herkkusuille. Leivoin viime viikolla pitkästä aikaa, kun S ja H kävivät kylässä. Kokeilin uutta reseptiä, joka yhdistää suklaisen mutakakun ja raikkaan juustokakun. Tästä tuli täyteläistä ja tahmeaa, sellaista kuten mutakakutkin ovat! Kakkua tuli kokonainen pellillinen eli aika paljon.
Juusto-mutakakku

tumma taikina
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
300 g pähkinäsuklaalevitettä
ripaus suolaa

vaalea taikina
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja

Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi seokseksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos, levite ja suola taikinaan. Levitä tumma taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Jätä pinta epätasaiseksi. Sekoita vaalean taikinan aineet. Tiputtele vaaleaa taikinaa lusikalla tumman taikinan päälle. Vedä lusikan varrella taikinoita pitkin niin, että värit sekoittuvat. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Anna jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua.
 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Olen menossa katsomaan tuota Esitystaloutta parin viikon päästä. Näin tuoreena espoolaisena yritän vielä myös ymmärtää omaa elinympäristöäni, joten toivottavasti näytelmä tuo ainakin jonkinlaista ymmärrystä lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa teatterielämystä! Tuo oli kyllä mieleenpainuvan hyvä esitys!

      Poista

Kiitos kommentistasi!