lauantai 30. maaliskuuta 2013

Synttäriherkkuja

Opiskelukaverini kävivät juhlistamassa taannoista syntymäpäivääni. Hemmottelin heitä sieni-kinkkupiirakalla ja vaaleanpunaista pyörremyrskyä muistuttavalla kakulla. Tässä reseptit teillekin inspiraatiota antamaan.


Sieni-kinkkupiirakka

Pohja:
Käytin itse valmispohjaa, mutta tässä reseptiin kuulunut ohje.
150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 keskikokoinen keltasipuli
tilkka öljyä paistamiseen
300 g sieniä kuten kantarellejä tai tatteja (itse käytin suppilovahveroita kun niitä sattui pakastimessa olemaan)
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl silputtua tuoretta timjamia
0,5 tl suolaa
3 dl täysmaitoa tai kermaa
1 dl parmesaanijuustoraastetta
3 kananmunaa
rouhittua mustapippuria
50 g kinkkua

Nypi rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Painele taikina piirakkavuokaan ja pane jääkaappiin 15 minuutiksi.

Kuullota silputtu sipuli pannulla öljytilkassa, lisää pilkotut sienet, timjami ja suola. Paista, kunnes sienien neste on haihtunut. Yhdistä sieniin kuutioitu kinkku. Yhdistä kermaan tai maitoon parmesaaniraaste ja kananmunat. Mausta mustapippurilla.

Esipaista taikinaa uunin keskitasolla 200 asteessa 10 minuuttia. (Itse käytin taikinan painona kuivattuja herneitä leivinpaperin päällä, mutta paistaminen onnistunee ilmankin.) Lisää päälle sieni-sipuliseos sekä kerma-kananmunaseos. Paista vielä 25 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää. Anna levätä 10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen ennen tarjoilua.

Magnolia Bakeryn vaniljakakku

Taikina:
2,5 dl huoneenlämpöistä voita
5 dl sokeria
5 huoneenlämpöistä munaa
5,75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl maitoa

Kuorrutus:
2,5 dl huoneenlämpöistä voita
2 pkt (à 500 g) tomusokeria
1 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä kiertoilmauuni 175 asteeseen. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Voit halutessasi laittaa vuoan pohjalle leivinpaperia, niin kakku irtoaa helpommin. Vatkaa isossa kulhossa voi pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista noin 3 minuuttia. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos ja maito muutamassa erässä. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 45-55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 10 minuttia. Irrota vuoka ja jäähdytä kakku kokonaan.

Tee kuorrutus. Mittaa kulhoon voi ja vatkaa sitä sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää joukkoon tomusokeri 2 desiä kerrallaan, maito ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi ilmavaksi seokseksi. Vatkaa, kunnes seos on niin paksua, että se levittyy hyvin kakun päälle. Voi olla, ettei kaikkea tomusokeria tarvitse lisätä.
Voit värjätä kuorrutuksen parilla pisaralla elintarvikeväriä. Itse käytin kuorrutukseen mansikanmakuista tomusokeria, joka toi itsessään vaaleanpunaisen sävyn. En voi kuitenkaan suositella sitä, sillä mun suuhun se maistui ainakin ikävän mansikkaesanssiselle. Kuorrute ei mielestäni muutenkaan tässä kakussa ollut ihan oman mieleni mukainen, sillä kaksi pakettia tomusokeria on niin paljon, että sokeri rahisee jo syödessä hampaissa. Käytin lopulta vain noin 750 g tomusokeria ja silti sitä oli mielestäni liikaa. Jos tekisin kakun uudestaan, jättäisin kuorrutteesta maidon pois ja sekoittaisin voihin arviolta yhden paketin tomusokeria. Se riittäisi hyvin tekemään kuorrutteesta tarpeeksi jäykkää. En tiedä mikä maitotilkan funktio tässä kuorrutteessa muutenkaan on, sillä olen käyttänyt voi-tomusokerikuorrutetta aikaisemmin muffinsseissa ja siitä tuli oikein hyvä.

Varmuuden vuoksi muuten siivilöin tomusokerin, vaikka sitä ei reseptissä erikseen kehoitettukaan tekemään. Siivilöittekö te kuorrutteeseen tulevan tomusokerin? Pelkään, että siivilöimätön tomusokeri jää pieniksi rumiksi paakuiksi kuorrutteeseen, mutten tiedä kuinka realistinen pelkoni on, kun en ikinä jätä sitä siivilöimättä. :)

Kakkutaikinaa tuli tosi runsaasti ja kun en halunnut kovin paksua kakkua, käytin kolmasosan taikinasta muffinsseihin. Annoin niiden olla uunissa reilun 20 minuuttia ja niistä tuli oikein mehukkaita. Reseptissä korkea kakku oli halkaistu ja sen sisälle oli laitettu tuota samaista kuorrutetta. Tuhtia tavaraa mutta herkullista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!