perjantai 19. lokakuuta 2012

Kokkailun ihanuutta

Sain pitkästä aikaa ruokavieraita, kun äiti ja S kävivät kylässä. Tarjoilin heille alkuruoaksi paahdettuja munakoisoja vuohenjuustotahnalla. En ollut tehnyt näitä pitkään aikaan ja olin jo vähän unohtanut miten hyvä makuyhdistelmä tämä resepti onkaan.


Paahdettuja munakoisoja vuohenjuustotahnalla
(neljä annosta)

2 pienehköä munakoisoa
suolaa ja oliiviöljyä
150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 dl ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
juoksevaa hunajaa tarjoiluun

Pese ja viipaloi munakoisot ohuehkoiksi paloiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna viipaleiden "itkeä" kosteutta ulos 15 minuttia. Kuivaa talouspaperilla pintaan herunut neste ja sivele viipaleet oliiviöljyllä molemmin puolin. Paahda viipaleita uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet.

Sekoita vuohenjuustoon sulatettu rasva, ranskankerma ja murskattu valkosipulinkynsi. Tarjoa tahnaa ja paahdettua munakoisoa juoksevalla hunajalla viimeisteltynä.
Pääruoaksi tarjosin suppilovahveropastaa. Tuo leppäsavutuorejuusto oli minulle uusi tuttavuus ja kaupastakin jouduin sitä tovin etsimään. Se teki kastikkeesta hiukan makeahkon, joten jättäisin sen tästä pois, jos tekisin reseptin uudestaan. Persilijan skippasin myös, koska en oikein pidä sen mausta.
Kermainen sienipasta
(neljä annosta)

250 g tagliatelle-pastaa
200-300 g suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
1 sipuli
1 rkl öljyä
2 dl kuohukermaa
1 dl persilijaa hienonnettuna
(50 g Pirkka-leppäsavutuorejuustoa)
ripaus suolaa ja mustapippuria

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna sieniä pannulla ilman rasvaa, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää rasva ja sipuli. Anna kuullottua. Kaada kerma pannulle ja anna hautua noin 5 minuuttia kunnes kastike on hieman suurustunut. Lisää halutessasi joukkoon tuorejuusto. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja viimeistele persilijalla.
Jälkiruoaksi tein syksyisen piirakan omenapuolukkatäytteellä. Tykkään tästä kovasti ja se on herkullista erityisesti lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Erikoista piirakassa on se, että omenasta ja puolukasta keitetään hillo ennen uuniin laittamista. Silti piirakka on yksinkertainen valmistaa.

Omena-puolukkapiiras

1 kpl pakastepiirakkapohja (esim. kauramurotaikina)
5 dl puolukoita
tilkka vettä
1 kanelitanko
4 hapokasta kotimaista omenaa
1 dl hillosokeria

Laita puolukat, vesitilkka ja kanelitanko kattilaan. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuuttia. Kuori ja paloittele omenat. Lisää omenat ja hillosokeri puolukoiden sekaan. Keitä täytettä noin 5 minuuttia. Jäähdytä täytettä hetki ja poista kanelitanko. Levitä piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Voit halutessasi tehdä ylijäävästä taikinasta nauhoja, joista voit tehdä ristikon täytteen päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Tarjoile piirakan kanssa vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
Sain lahjaksi upean kimpun gladioluksia, puolitoistametriä korkeita, syksyisen oransseja. Ihania!

















Nyt kun tuli resepteistä puhetta niin jaan kanssanne vielä yhden välipalareseptin, jota kokeilin eräänä sunnuntaina kun kotiuduin illansuussa kuntosalilta. Tein itse tätä puolikkaan annoksen eli kuvassa näkyy tavallista pienempi paistos.
Tomaatti-mangoldipaistos
(4 annosta)

400 g mangoldia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 prk (250 g) ricottajuustoa
4 kananmunaa
1,5 dl parmesaaniraastetta
tuoretta basilikaa
4 tomaattia

Leikkaa mangoldin lehdet suikaleiksi ja hienonna vaaleat lehtiruodit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kullota mangoldia ja valkosipuleita öljyssä paistinpannulla kunnes lehdet pehmenevät. Mausta suolalla. Anna jäähtyä. Notkista kulhossa ricottajuusto ja sekoita joukkoon kananmunat. Lisää sekoittaen parmesaaniraaste, hienonnettu basilika ja hieman jäähtynyt mangoldiseos. Valuta seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Viipaloi tomaatit ja asettele paistoksen pintaan. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasossa noin 25 minuuttia tai kunnes seos saa kypsän värin.

3 kommenttia:

  1. Moikka! Munakoisovuohenjuustoherkku vaikuttaa ihanalta. Aion kokeilla. Kiitos muistakin ohjeista ja tunnelmista!

    Ja entisenä munkkalaisena kuvat rannalta ovat niin mieltä herkistäviä. Hanri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanri! Mukava, että tykkäsit ja kiitos kommentista! :)

      Poista
  2. Hanrille tiedoksi, munakoisovuohenjuustoherkku ei vain vaikuta, vaan ON, todella hyvää ;) Tosin tykkäsin Petran versiosta enemmän kuin omasta. Pitää siis varoa, ettei tee munakoisoviipaleista liian ohuita (mutta kuitenkin tarpeeksi), ettei ne pala, niin kuin osa omatekemistäni.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!