maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kartanoa kerrakseen

Viimeisen viikon aikana olen vieraillut toinen toistaan hienommissa paikoissa, joten nyt kun olen palannut kotiin, saatte varmasti lukea monta postausta reissuistani. Aloitan kirjoittamisen viimeisimmistä eli tämän päivän kokemuksista. Ajoimme ystäväni A:n mökiltä kotiin Helsinkiin ja poikkesimme matkalla Vehmaan teehuoneella Juvalla, Tertin kartanossa Mikkelissä sekä taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla.


Vehmaan kartano on ollut pitkään vierailulistallani siellä sijaitsevan kehutun teehuoneen takia. Nyt voin itsekin todeta, että Teahouse of Wehmais on todella käymisen arvoinen paikka. Nautimme A:n kanssa Afternoon Tea -menun sekä valitsimme kaksi eri teetä, mustaa ja valkoista, joita sitten maistelimme. Menuun kuului kolmia erilaisia sandwichejä, vaniljaskonsseja (parhaita maistamiani ikinä!), suklaakeksejä, pienet kakut sekä mansikkarahka-annokset. Kaikki oli herkullista!
 

Teelistaa oli elävöitetty teeaiheisilla aforismeilla:
Kahvia juodaan. Teetä nautitaan.
- Savolainen viisaus

Suuret rakkaustarinat alkavat shampanjalla ja päätyvät yrttiteehen.
- Honoré De Balzac

Elämässä on harvoja miellyttävämpiä hetkiä kuin se hetki, joka on omistettu iltapäiväteelle.
- Henry James
Tämä viimeinen aforismi erityisesti sopii yhteen sen kanssa, että seinäkelloni mökillä on pysähtynyt ja näyttää sopivasti kello viittä. Aina on siis täydellinen aika teelle!

Paikka oli kaunis niin ulkoa kuin sisältä. Teehuone sijaitsi vanhan maatilan pihapiirissä punaiseksi maalatussa hirsitalossa. Sisältä teehuone oli kuin karamelli. Hirsitalon toisessa päässä sijaitsee Butiken på Landetin vaatepuoti.


Kaikki oli kaunista ja viimeisen päälle mietittyä.


Palvelu oli myös loistavaa. Saimme henkilökunnalta kullanarvoisia neuvoja. Menin ensimmäisenä teepuotiin, mutten osannut päättää mitä teetä haluan, joten myyjä kehoitti meitä maistamaan eri teelaatuja teehuoneen puolella (neuvo oli hyvä, ja sen avulla vältyin vikaostokselta). Meille myös kerrottiin, että Stockmannin exclusive-kortilla ja nauttimalla Afternoon tea -menun saa lahjaksi pussillisen valitsemaansa teetä. Lisäksi oli tarjoilijan ansiota, että tajusimme tilata kaksi kannullista erilaista teetä, jotka jaoimme, jolloin saimme molemmat maistaa molempia teelaatuja. Palvelu oli hyvin asiantuntevaa ja kaikella tapaa sulavaa.
 
Teepuoti

Tertin kartanossa emme käyneet kahvilla, sillä massumme olivat niin täynnä skonsseja edellisestä paikasta. Ihailimme kuitenkin Tertin kauniita rakennuksia ja pieniä puoteja, joita tilalle oli perustettu. (Tuolla Tertin nettisivujen kuvagalleriassa on muuten kauniita kuvia tilalta.)

Kahvila ja ruokapuotiTilalla oli makea vintage-vaatteiden ja design-tuotteiden kauppa. Sen ulkopuolella oli hauska vanhan tavaran pihamyyntipiste.

Suoraan menneiltä vuosikymmeniltä!

Sisustustavarapuodista ostin muistoksi hauskan rätin. Keskellä talven kylmyyttä ja pimeyttä muistan keittiönpöytää pyyhkiessäni tämän kesän mökkireissun!


Lopuksi vielä muutama sana Taidekeskus Salmelan tämän vuoden taiteilijoista. Ehdin taas Mäntyharjulle vasta vajaa tunti ennen sulkemisaikaa (edellisvuonnakin kävi näin...), joten näyttelyn katsomisessa piti pitää kiirettä.


Kaksi taiteilijaa jäi kuitenkin kiireestä huolimatta mieleen vaikuttavilla tauluillaan:
A piti kovasti Netta Tiitisen taiteesta. Linkin takaa löytyy koko Salmelassa näytteillä oleva Netan näyttely valokuvattuna. Tässäkin yhteydessä täytyy todeta, että valokuvaaminen heikentää taiteen vaikuttavuutta huomattavasti. Kuvat ovat vain haalea häivähdys siitä, miltä maalaukset näyttävät aitoina.

Täältä löytyy näytteitä kaikilta Salmelan tämän kesän taiteilijoilta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!