keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

LOMA!

Teekuppi Cafe Artissa Turussa
Tänään on ollut kesälomani ensimmäinen päivä ja se on sujunut varsin leppoisissa merkeissä. Töihin palaan vasta 2.8. joten loman loppumisesta ei juuri tällä hetkellä tarvitse kantaa huolta. Illan olen viettänyt sohvalla juoden teetä ja lueskellen blogeja. Keitin oikein ison kannun Stockmannin Teemestarin sekoitusta, joka on mm. kanervan kukilla maustettua mustaa teetä.

Sitä ennen nukuin nautinnolliset muutaman tunnin päiväunet. (Näin tosin omituista unta siitä, että astianpesukoneeni vesi tulvi lattialle. Unessa yritin kuivata sitä rätillä ja rutistamalla vedet rätistä viemäriin, mikä oli järjetöntä, sillä viemäri ei vetänyt. Voitte varmaan arvata, että heräsin vessahätään. Unien logiikka on toisinaan hyvin hämärää.)

Tarkoitus oli oikeasti lukea Linda Olssonin kirjaa Sonaatti Miriamille, mutta uni vei voiton. Olen lukenut häneltä aikaisemmin hänen esikoisteoksensa Laulaisin sinulle lempeitä lauluja ja nyt lainasin äidiltä hänen kolmannen kirjansa Kaikki hyvä sinussa. Kirjastossa näin Olssonin toisen kirjan ja ajattelin, että luen tämän ensin, vaikka kirjat eivät olekaan millään tavalla sarja. Tuo esikoiskirja jäi mieleeni hyvänä ja mielenkiintoisena kirjana. Suosittelen vaikka kesälukemiseksi!

Päivällä kävin sushilla &Dinessa (osa Sushibar-ketjua) L:n ja vauva O:n kanssa. O tosin sai vain maissimössöä, mutta kiljahduksista päätellen hän oli oikein tyytyväinen oloonsa siitä huolimatta. Me aikuiset söimme kolmen ruokalajin lounaan ja olimme myös varsin tyytyväisiä oloomme (ilman kiljahduksia). En ollut aikaisemmin käynyt &Dinessa tai muissakaan Sushibarin ravintoloissa. Kokemus oli yllättävän vaikuttava. Sushi oli todella hyvää ja maut puhtaita. Ruokalajit olivat esteettisesti kauniita kuten sushin kuuluukin (mutta mikä usein pikaruokasushipaikoilta unohtuu). Myös palvelu oli välitöntä ja ystävällistä. Täytyy ehdottomasti käydä tutustumassa noihin muihinkin Sushibar-ravintoloihin!


Tänä iltana täytyy vielä pullottaa ja laittaa kylmenemään seitsemän litraa raparperimehua, joka on muutaman vuorokauden ollut tekeytymässä keittössäni. Jaoin sen ohjeen kanssanne täällä. Mehu on herkullista ja olen saanut reseptin vuosia sitten kummitädiltäni T:ltä. Nyt kun etsin käsiini tuon vanhan postauksen, huomasin, että juurikin vuosi sitten samoihin aikoihin olimme siskon kanssa äidin luona syömässä. Niin myös tänä vuonna, vaikka ajankohta ei ollut mitenkään suunniteltu. Äiti teki tosi hyvää raparperipiirakkaa, jonka ohje löytyy alta. Kuorrute oli hänen omakeksimänsä, joten siihen ei ole mittoja. Kun kysyin niitä, hän sanoi, että "laita silleen sopivasti". :)


Raparperipiirakka

Pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
2 dl maitoa

Pinnalle:
1 litra raparperia paloina
fariinisokeria tai sokeria
voita
kaurahiutaleita

Sulata margariini. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sulan margariinin ja maidon kanssa munasokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle (tai irtopohjakakkuvuokaan). Ripottele taikinan päälle raparperin palat. Sekoita sulatetusta voista, sokerista ja kaurahiutaleista karkea rouhe ja ripottele rouhe raparperien päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

*edit 21.6.2012 klo 23:55
Äiti teki seuraavat tarkennukset reseptiin:
- Tuolla ohjeella taikinaa tulee uunipellillistä varten. Jos tekee puolikkaan, riittää kakkuvuoka.
- Kuorrutteeseen kannattaa käyttää tavallista sokeria, ei fariinisokeria.
- Summittaiset määrät: 50-100 g sulatettua voita, 1 dl sokeria, 1-1,5 dl kaurahiutaleita. Olennaista on, että kaurahiutaleet eivät jää kuiviksi.
Auringonpaistetta päiviinne!

2 kommenttia:

  1. Rentouttavaa lomaa!!

    Raparperi on yksi kesäherkkusuosikeistani, joten kokeilen varmasti piirakkaohjettasi tässä kesän aikana. Tuo "kuorrutus" kuulostaa niin ihanalta, enkä olekaan piirakkaa tuolla tavalla aiemmin tehnyt. Kiitos siis ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  2. Mukava ensimmäinen lomapäivä. Juuri sellainen leppoisa ja kiireetön. Päiväunet ja kaikki <3

    Terveisiä äidillesi, että piirakka näyttää tosi herkulliselta ja otin ohjeen ylös, jotta pääsen itsekin sitä kokeilemaan. Namskis.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!