lauantai 26. toukokuuta 2012

Kello viiden tee ja muuta mukavaa

Tänään on ollut todella kaunis ja lämmin päivä. Kirjoitan tätä parvekkeellani varpaat auringossa. :) Kävin siskon kanssa pyörähtämässä Maailma kylässä -tapahtumassa Kaisaniemen puistossa ja siellä olikin hirmuisesti kaikkea: ihmisiä, tapahtumia, konsertteja, kojuja ja telttaravintoloita. Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa, mutta pääsin kertaheitolla ennakkoluuloistani ja taidanpa osallistua ensi vuonnakin. Nyt iltapäivällä sain viimein varmuuskopioitua blogini. Vinkkinä kaikille muille bloggareille, että täältä löytyy hyviä varmuuskopiointitapoja.

E kävi muutama viikkoa sitten vierailulla Turusta ja tutustutti minut Salutorgetin kello viiden teehen. Ihanaa, ettei tarvitse matkustaa Iso-Britanniaan asti nauttimaan tästä loistavasta keksinnöstä!

Tee oli tietysti haudutettua ja todella hyvää. :) Tarjolla kerrostarjottimella oli kolmea lajia pieniä leipäsiä, skonsseja, kuivakakkuja, macaroneja sekä kolmea sorttia makeita herkkuja. Kaikki olivat todella hyviä ja veivät kielen mennessään.

En ollut aikaisemmin käynyt Salutorgetin baarin puolella. Se osoittautui viihtyisäksi tilaksi tunnelmallisine sohvaryhmineen. Oikein tyylikästä!


Nautinnollisen teehetken jälkeen kävimme katsomassa Kansallisbaletin esityksen Rankanen-Elo-Saarinen. Itse vaikutuin Mammu Rankasen Taivaaseen juurtunut puu -pienoisteoksesta, jonka olin nähnyt jo vuotta aikaisemmin, silloin paljon pienemmällä oopperatalon Alminsalin näyttämöllä. Siellä teos ei sytyttänyt minua ollenkaan, mutta nyt päänäyttämöllä tilan avaruus herätti teoksen henkiin. Näin ei kuitenkaan käynyt kaikkien katsojien mielestä, sillä Hesarin arvostelussa harmiteltiin juuri sitä, että avara tila muka ei synnyttänyt teokseen samanlaista intiimiä tunnelmaa kuin Alminsali. En olisi voinut olla enempää eri mieltä arvostelun kirjoittajan kanssa!

Muut kaksi teosta esityksessä olivat Jorma Elon Double Evil ja Tero Saarisen Mariage. Katso oheiselta videolta näytteitä teoksista!


Lopuksi jaan kanssanne vielä muutaman äitienpäivänä hyväksi havaitun reseptin.

Tein pääruuaksi mozzarellasalaattia ja paistoin kanaa. Uusi kokeilu oli punajuuririsotto vuohenjuustolla. Se oli tosi hyvää!


Punajuuririsotto vuohenjuustolla

1 silputtu sipuli
2 rkl öljyä
4 dl risottoriisiä
1dl + 2 rkl valkoviiniä
1 l kuumaa kasvislientä
1,5 dl punajuurisosetta (Pirkka)
30 g voita
1 dl parmesaanijuustoraastetta
suolaa ja mustapippuria

Päälle:
400 g vuohenjuustoa
1 omena
0,5 rkl voita
0,5 rkl hunajaa
0,5 rkl timjamia

Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Lisää riisi ja kääntele, kunnes jyvät muuttuvat kuultaviksi. Kaada pannulle viini ja kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna nesteen imeytyä riisiin melkein kokonaan ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Et ehkä tarvitse kaikkea lientä. Keitä risottoa 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Valmis risotto saa olla valuvaa.

Sillä aikaa kun risotto kypsyy, leikkaa juusto kiekoiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita pelti 200-asteiseen uuniin 5-10 minuutiksi juuri ennen risoton valmistumista. Leikkaa omena ohuiksi viipaleiksi. Laita pannu liedelle ja sulata voi. Lisää omenat ja paista nopeasti. Käännä viipaleet, lisää hunaja ja timjami. Siirrä pannu sivuun odottamaan risottoa. Kun risotto on kypsää, sekoita siihen punajuuri. Lisää vielä 2 rkl valkoviiniä, voi ja parmesaaniraaste. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Laita omenat kuumien juustokiekkojen päälle ja tarjoa heti risoton kanssa.
Jälkiruuaksi oli tarjolla suklaakuppikakkuja.

Suklaamuffinit

150 g tummaa tai maitosuklaata
100 g sulattettua voita
2 munaa
1 dl ranskankermaa
2 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
100 g suklaata
50 g voita
noin 2 dl tomusokeria
Koristeeksi:
Marianne Crush -rouhetta

Leikkaa suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Riko munat yksitellen kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon voi ja ranskankerma. Sekoita sokeri, vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää jauhoseos märkien ainesten joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lado paperiset muffinsivuoat uunipellille. Nostele taikinaa vuokiin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyys coctailtikuilla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, muffinsit ovat kypsiä. 
Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna kunnes suklaa alkaa hiljalleen sulaa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon tomusokeria kunnes saat seoksesta levitettävän. Levitä kuorrutus lämpimien muffinien pinnalle (kuorrute levittyy tasaisemmin). Koristele Marianne-rouheella.
Nautinnollisia kesäpäiviä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!